У чому користь яловичини? Ми розповімо
У чому користь яловичини? Ми розповімо
2021-08-09

Це найпопулярніше м’ясо в усьому світі. Воно має усі потрібні нам амінокислоти. Це м’ясо – неперевершене джерело корисних та поживних речовин, 200 г м’яса можуть замінити літр молока. У яловичині є багато мінеральних речовин, у першу чергу цинк і залізо, за що цей вид м’яса дуже цінують. Багато тут і вітамінів – особливо  групи В, а також Е, Н и РР.

Яловичина з повним правом вважається одним з найбільш популярних і корисних видів м’яса. Однак споживачі знають про нього як про смачну страву більше, ніж про продукт, який приносить користь організму. При цьому властивості м’яса залежать від віку тварини та її харчування. Користь і шкода яловичини невідомі лише тим, хто шанує корову й вважає її священною твариною. І лише одиниці знають, як правильно вибрати частину корови, щоб отримати від неї максимум властивостей для здоров’я.

Щоб зрозуміти, як діє кожен продукт на організм людини, потрібно знати, що в ньому міститься. Саме хімічний склад визначає властивості м’яса. Перше, про що потрібно знати, – яловичина ділиться на кілька сортів залежно від кількості їстівної частини. До того ж калорійність та співвідношення білків і жирів, а також зміст інших речовин залежить від частини тушки.

Яловичина посідає перші місця за вмістом білків і останні за змістом жиру. У цьому вигляді м’яса менше жиру, ніж у свинині й навіть курці! Його рекомендують вживати під час дієт, тренуваннях спортсменів, а також під час відновлення після хвороби, коли жирного не можна. Продукт багатий на магній, кальцій, калій, натрій, фосфор, залізо, амінокислоти. Є багато вітамінів групи В: В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12, а також К. А еластин і колаген допомагають зберегти здоров’я суглобів.

Потрібно розуміти, що калорійність яловичого м’яса сильно залежить від віку корови, її раціону, частини тіла і багатьох інших факторів. А при покупці ніхто не скаже, скільки тварині було років і що вона їла. Так що цифри можуть бути лише приблизними, але цього достатньо, щоб стежити за калорійністю раціону.

У середньому показник калорійності коливається від 185 до 275 ккал, а вирізка – 214. Якщо корова паслася на лузі, то м’ясо буде містити менше жиру, а калорійність складе 200 ккал. Якщо на фермі її годували кормами з різними добавками, то цифра піднімається до 250.

Тушковане м’ясо з овочами вийде в 180 калорій на 100 грамів. Дієтична частина на пару або відварна – 200 ккал. Бульйон – 57 ккал. А ось холодець – більш як 250 ккал. Шашлик не такий дієтичний і легкий – 210 ккал. Копчене м’ясо – 109 ккал на 100 грамів.

Не всі знають про користь яловичини для організму людини. Це м’ясо корисне для чоловіків, жінок, дітей. Воно обов’язково має входити в раціон. Оскільки це поживне м’ясо, але при цьому менш жирне, ніж свинина. Тому відмінно підходить для тих, хто стежить за вагою. Вітаміни прискорюють метаболізм. Білок легко засвоюється. Яловичина корисна для нервової системи. Покращує сон, позбавляє від проблем із сном. Виводить холестерин. Вживання яловичини – профілактика атеросклерозу. М’ясо зміцнює судини. Тримає в нормі рівень кислотності. Зміцнює імунітет. Полегшує післяопераційний період завдяки мікроелементам у своєму складі. Вітамін Е зберігає молодість і красу. Залізо допомагає впоратися з анемією та іншими проблемами, пов’язаними з кровотворенням. Добре впливає на стан зубів, нігтів, волосся, шкіри. Пісний яловичий бульйон принесе користь під час відновлювального періоду після хвороби.

Недарма кажуть, що м’ясо – саме «чоловіче» страва! Якщо жінки найчастіше віддають перевагу рибі, курці, овочам і кашам, то чоловікові неодмінно хочеться м’яса. Жирного, соковитого, поживного. Однак потрібна поправка. Жирні сорти м’яса не є найбільш корисними навіть для них. Свинину часто вживати не можна. А ось яловичина на столі має бути якомога частіше. Це пов’язано з тим, що шкідливого жиру в ній менше, білка більше. Але вона дуже живильна і доставляє в організм всі потрібні для нормального функціонування елементи. Залізо збагачує клітини киснем, амінокислоти і цинк підвищують рівень тестостерону. Всі інші елементи теж не залишаються осторонь і допомагають збільшити чоловічу силу.

Користь яловичини для жінок в тому, що це м’ясо найкраще впливає на красу, допомагає тримати волосся, нігті, шкіру в гарному стані. Незважаючи на свою низьку калорійність (що теж є плюсом), дає організму все потрібне. Продукт тримає в нормі кислотність, містить в собі велику кількість вітаміну Є. А залізо в його складі допомагає при анемії після пологів, дієт, хвороби.

У дитячому раціоні м’ясо теж має бути. Бажано у відварному, тушкованому вигляді, без великої кількості спецій. Чим же яловичина корисна для організму дитини? Білки швидко засвоюються, а також є будівельним матеріалом для тканин. Вітамін А в яловичині покращує зір. М’ясо добре впливає на роботу центральної нервової системи. Сприяє зростанню м’язів. Фосфор і кальцій в достатніх кількостях знаходяться в яловичині і допомагають уникнути рахіту. Позбавляє від шлаків. Зміцнює імунітет дитини.

Яловичина заслужено вважається найкориснішим м’ясом для вагітної і жінки, яка годує. І найбезпечнішим. Її склад ідеальний для організму в ці моменти. Тому під час виношування дитини такий вибір м’яса заохочується. А ось при годуванні грудним молоком до введення будь-якого продукту в раціон варто ставитися обережно. Навіть такого безпечного, як м’ясо корови. З двох тижнів після пологів можна вводити продукт у раціон. Робити це потрібно вкрай обережно. Починати з бульйону. Після нормальної реакції малюка можна переходити на м’ясо. Яловичина повинна проходити ретельну термічну обробку, жодної крові бути не може!

 

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR