Нам може здаватися, що українці їдять багато м’яса. Мовляв, усі ці шашлики, сосиски на сніданок, ковбаска на бутербродик та ще й котлетки. Насправді ж Україна аж ніяк не в «топах» за кількістю споживання м’яса. Мало того, серед європейців ми споживаємо чи не найменше м’яса. Але спочатку подивимося на загальносвітову статистику.
Хто їсть найбільше м’яса: є чіткий взаємозв’язок між достатком і споживанням м’яса. Найбільше споживання в США, Австралії , Аргентині, Новій Зеландії – понад 100 кг м’яса (еквівалент 50 курок). Середньостатистичний житель Ефіопії споживає 7 кг на рік, Нігерії – 9 кг. Споживання в Кенії з 1960-х років не змінилося. В Китаї показник з 5 кг на рік виріс до 60 кг. Подібна ситуація в Бразилії.
Єдине виключення з цього правила Індія: споживання на одну особу в цій країні 4 кг на рік без змін за останні 60 років. Змінюються види м’яса, які споживають у США: менше їдять червоного м’яса, а більше м’яса птиці. Це пов’язано з такими факторами: заміна червоного м’яса на курятину чи свинину може мати позитивні наслідки для здоров’я людини та покращить ситуацію із захистом навколишнього середовища. Розведення корів здійснює в 3–10 разів менш негативний вплив на землекористування, наявність водних ресурсів та парникових газів. Свинина знаходиться поміж ними.
Найбільші виробники м’яса світі упродовж 2010–2016 років: у США частка близько 14% від загального виробництва, у Китаю близько 27%,у Бразилії – 8%, у Європейському Союзі – 14%.
За 2010–2016 роки Україна у виробництві м’яса в світі має долю 0,7%, у Європейському Союзі – 5%. Реалізація в Україні на забій сільськогосподарських тварин у забійній масі тисяч тонн: 1960 рік все м’ясо 2 067,6 і в 2019 році – 2 492,4 , маємо зростання 20% . У розрізі за видами: яловичина 1960 рік – 714,8 тис. тонн і 2019 369,5 тис. тонн – падіння майже вдвічі; свинина 955,1 тис. тонн і 708,3 тис. тонн відповідно – падіння 26%; баранина та козлятина: 72,4 тис. тонн і 13,9 тис. тонн відповідно; кролятина 36,7 тис. тонн та 11,6 тис. тонн відповідно; конина: 33,4 тис. тонн та 7,7 тис. тонн відповідно і м’ясо птиці : 1960 рік – 255,2 тис. тонн і 2019 рік – 1381,4 тис. тонн – маємо збільшення виробництва більш як уп’ятеро.
В Україні на 01січня 2020 року було 1894 підприємств , які вирощували корів , з них 65 підприємств мали більше 1000 голів -це лише 3,4% від загальної кількості підприємств і займали 23,6% частку загальної кількості тварин; 625 підприємств ( до 50 голів) мали 2,3% від загальної кількості тварин, 228 підприємтсв ( 50-99 голів)- 3,8% до загальної кількості тварин , 801 підприємство ( 100-499 голів) мало 43,7% від кількості корів і 175 підприєсмств ( 500-999 голів) – 26,6% % до загальної кількості корів.
В Україні станом на 1січня 2020 року було 1 551 підприємство, які вирощували свинину: 74 підприємства – це 4,8% від загальної кількості і мали більш як 10 000 голів свиней та займали 61,4% частки загальної кількості поголів’я свиней; 494 підприємства (до 100 голів свиней) мали 0,6% від загальної кількості тварин; 203 підприємства (100–199 голів свиней) мали 0,9% від загальної кількості свиней; 277 підприємств ( 200–499 голів свиней ) мали 2,7% від загальної кількості тварин; 177 підприємств (500–999 голів свиней) мали 3,8% від загальної кількості свиней; 269 підприємств (1 000–4 999 голів свиней) мали 18,2 % від загальної кількості свиней та 57 підприємств (5 000-9 999 голів свиней) мали 12,4% частку до загальної кількості поголів’я свинини.
В Україні станом на 1січня 2020 року було 424 підприємства , які займались вирощуванням свійської птиці : 41 підприємство (9,7% від загальної кількості підприємств ) мали більше як 500 000 голів і займають 80,5 % відсотків виробництва цього м’яса в Україні; 160 підприємств (до 4 999 голів птиці) мали 0,1 % від загальної кількості тварин; 107 підприємств (5 000 – 49 999 голів) мали 1,7% від загальної кількості тварин; 34 підприємства (50 000 – 99 999 голів птиці) мали частку1,9% ринку свійської птиці ; 82 підприємства (100 000– 499 999 голів птиці свійської) мали 15,8% від загальної кількості голів птиці свійської .
Протягом 1990–2001 в Україні спостерігається поступове зниження споживання м’яса та м’ясних продуктів від 68,2 до 31,1 кг на одну особу , або на 54,4%. Починаючи з 2002 року обсяги споживання в Україні на одну людину збільшуються від 32,6 кг м’яса до 56,1 кг у 2013 році. Максимально досягнутий рівень споживання на одну особу у 2013 році був менший від показника 1990 року на 17,74% та нижче від раціональної норми (80 кг) на 29,88%. З 2014 року маємо зниження до 52, 8 кг м'яса на одну особу в 2018 році.
У 2021 році виробництво м’яса птиці в Україні очікували на рівні 1,44 млн. тонн – практично стільки ж, як і торік. При цьому річний попит м’яса птиці на внутрішньому ринку прогнозується на 326 тис. тонн менше від пропозиції – 1,11 млн. тонн, що також відповідає показнику 2020 року.
Обсяги експорту м’яса птиці на цей рік у Мінекономіки оцінили на 0,9% меншими проти торішніх – 430 тис. тонн, а імпорту меншими на 7,1% – 104 тис. тонн. Річне споживання м’яса птиці в Україні, згідно з балансом, цього року також буде стабільним – 26,5 кг на особу, саме стільки й було у 2020 році.
Протягом І півріччя 2021 року Україна експортувала 218,1 тис. тонн м’яса та їстівних субпродуктів птиці, що на 1,9% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. У грошовому еквіваленті експорт у січні-червні цього року склав $320,6 млн. Це на 17,4% більше, ніж за аналогічний період 2020 року.
Головними покупцями вітчизняного м’яса та їстівних субпродуктів птиці у І півріччі 2021 року були: Саудівська Аравія – $97,8 млн; Нідерланди – $53,7 млн.; ОАЕ – $16 млн.
Отже: споживання м’яса залежить від рівня доходів населення; споживання та виробництво м'яса в світі зростає, а в Україні споживання м’яса вище від мінімальної потреби, до раціональної норми ще 30 кг.
Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR