Корисні та лікувальні властивості баранини і як правильно вибрати
Корисні та лікувальні властивості баранини і як правильно вибрати
2021-06-28

Баранину підрозділяють на кілька категорій. Ключовим моментом при класифікації цього м’яса вважається вік тварини. Смакові якості кожного виду також мають свої особливості.

Хімічний склад баранини

У баранині в півтора раза менше жиру, ніж у свинячої вирізки. Така особливість надає можливість вживати це корисне м’ясо для людей, які страждають від зайвої ваги. Через низький вміст жиру баранина також має невисокі показники холестерину. У складі продукту великий вміст вітамінів групи В, токоферол, вітамін Д і К. Мінералів у баранині також багато. У великій кількості знаходяться магній, кальцій, цинк.

Кількість БЖУ і калорій в 100 г продукту наведено в таблиці. Усі показники зазначені залежно від типу обробки продукту.

Бульйон з баранини виходить менш жирним, ніж зі свинини, але жирнішим порівняно з курячим. З цього м’яса готуються різні види смачних і корисних страв, калорійність яких: шашлик з баранини – 154 ккал; баранячий люля-кебаб – 312 ккал; бульйон – 70 ккал; плов з бараниною – 150 ккал.

Корисні і лікувальні властивості баранини

Користь баранини для організму людини доволы велика. Збалансований вміст макро- і мікроелементів у м’ясі робить цей продукт корисним делікатесом. За рахунок низької калорійності м’ясо рекомендовано для людей, які страждають від зайвої ваги. Його регулярно включають в дієтичний раціон тих, хто худне.

До складу продукту входять багато вітамінів, але найбільше тут представників групи В. Також є вітаміни К, D і E.  Серед інших корисних речовин виділяють креатин, таурин, глутатіон. При великій жирності в баранині немає холестерину, тому вона не шкодить серцево-судинній системі. Зі списку макро- і мікроелементів, що забезпечують корисний склад баранини, можна виділити: залізо, магній, цинк, кальцій, фосфор, йод тощо.

Оскільки мало жиру, то і холестерин присутній в малій кількості, при цьому токоферол, вітамін Д  є в великому обсязі. Це означає, що м’ясо корисно для пацієнтів, які страждають від атеросклерозу і захворювань серцево-судинної системи.

Присутність вітамінів  позитивним чином позначається на роботі травної системи. Вони прискорюють обмін речовин, тонізують і беруть участь у синтезуванні поживних елементів.

Фолієва кислота (вітамін В9) сприяє зміцненню імунітету

     Головним плюсом цього продукту є його висока поживність. Баранина перевершує за цим параметром інші види м’яса, тому потрібна тим, хто відновлюється після хвороби, а також вагітним жінкам, спортсменам. Окрім того, в ній чимало вітамінів і мікроелементів, завдяки яким вдалося визначити користь м’яса баранини для організму: регулює вироблення шлункового соку; надає профілактику цукрового діабету; покращує хімічний склад крові, стимулює процес кровотворення; заповнює брак заліза не гірше за яловичину; підвищує рівень гемоглобіну; нормалізує обмінні процеси; стабілізує артеріальний тиск; покращує розумову діяльність; допомагає прискорювати спалювання жирів (завдяки лінолевої кислоти); благотворно впливає на стан зубів, знижуючи ризик розвитку карієсу. Цікава і специфічна користь баранини для чоловіків – за регулярного вживання вона зменшує імовірність виникнення проблем з потенцією.

Коли баранину давати дітям?

Цінний склад баранини робить м’ясо корисною і для дітей, але часто батьків не знають, з якого віку можна вводити продукт у раціон. Педіатри рекомендують робити це після одного року, до того ж діяти потрібно поступово. Починають з половини чайної ложечки. При відсутності негативних реакцій порцію можна збільшити до повної ложки. Періодичність – не більш як двічі на тиждень.

У міру дорослішання кількість баранини в раціоні збільшують. Користь цього сорту м’яса для дітей полягає в тому, що знижується імовірність розвитку атеросклерозу, оскільки в продукті мінімум холестерину. Лецитин активізує функції травної системи і сприяє розвитку м’язових клітин. Високий відсоток мінералів і вітамінів допомагає регулювати рівень гемоглобіну, який у дітей буває знижений. Фтор з баранини потрібен для профілактики карієсу у дітей.

Користь і шкода баранини для організму, калорійність, як готувати

Потенційно негативні моменти: високий вміст ліпідів в м’ясі баранини може негативно позначитися на стані людей з важкими серцево-судинними захворюваннями, тому варто стежити за кількістю з’їденого продукту і частотою його введення в раціон. Баранина може становити небезпеку для людей, що мають артрит і подагру, а також патології шлунково-кишкового тракту, печінкову недостатність. Не варто зловживати бараниною при проблемах в роботі нирок, оскільки виведення продуктів розпаду сповільниться і може початися отруєння організму зсередини.

Види баранини:

  • доросла баранина (м’ясо овець від одного року до трьох, така баранина має яскравий червоно-бордовий відтінок, відрізняється порівняно невеликою кількістю жиру та насиченими смаковими властивостями);
  • молода баранина (м’ясо овець від трьох місяців до одного року, така баранина відрізняється ніжною консистенцією, невеликою кількістю білого жиру та має світло-червоний колір);
  • ягнятина (м’ясо овець до трьох місяців, така баранина вважається найніжнішою, жиру в ній практично немає, а колір її може бути від світло-рожевого до світло-червоного відтінку);
  • стара яловичина (м’ясо овець старше за три роки, баранина такого виду має грубу консистенцію, жовтий жир та відрізняється темно-червоним кольором).

Окремим категоріям людей баранина завдає шкоди через стан здоров’я. Утриматися або відмовитися від продукту рекомендовано в таких випадках: уповільнене чи порушене травлення; хвороби нирок і хвороби жовчного міхура; висока кислотність шлунка; виразка 12-палої кишки і шлунка; подагра, артрит, інші суглобові захворювання.

Як правильно вибрати  баранину?

У чистому вигляді в їжу вживають три види баранини. Винятком є м’ясо старих овець. Через жорсткість в їжу його вживати складно, тому найчастіше таке м’ясо використовують для приготування фаршу.
Яку баранину потрібно купувати:

  • що біліше жир на баранині, то вона молодша (додатковим індикатором віку м’яса є його колір: що світліша баранина, то вона молодша);
  • колір баранини має бути максимально рівномірним;
  • одним з головних критеріїв хорошої баранини є пружність м’яса (перевірити це можна простим натисканням пальця, м’ясо має повернути форму);
  • аромат баранини має бути приємним та насиченим (якщо в м’ясі є присутніми сторонні запахи, то найімовірніше воно неправильно зберігалося або тварина хворіла);
  • у хорошої баранини завжди крупнозерниста консистенція м’яса;
  • кістки баранини мають бути білими (це ознака молодої баранини, у ягнят кістки відрізняється трохи рожевуватим відтінком);
  • жиру на хорошій баранині має бути мінімальна кількість (на самому м’ясі мають бути добре видимі прожилки);
  • поверхня баранини має бути блискучою і злегка вологою (виділення крові не має бути).

Визначити вік баранини можна по ребрах. Візуально порівняйте два шматки м’яса з кістками:  що більше відстані між ребрами, то старішою була тварина. Крім того, колір кістки також є індикатором якості і віку баранини.
Яку баранину купувати не рекомендовано:

  • стару баранину купувати не варто (приготувати таке м’ясо до ніжної консистенції практично неможливо, а смакові якості у нього будуть менш виражені порівняно з молодою бараниною);
  • якщо на м’ясі є плями, що нагадують синці, то від купівлі такої баранини слід відмовитися, навіть за відсутності інших негативних ознак;
  • якщо жир на баранині легко кришиться або ламається, то м’ясо переморожене (смак його буде не насиченим);
  • якщо кістки баранини жовті або мають жовтуватий відтінок, то купувати його не варто (це м’ясо старої тварини, у якої з віком кістки і жир починають жовтіти);
  • запах баранини має бути насиченим і природним, за наявності запаху гнилизни, вогкості або аміачних речовин, від купівлі м’яса потрібно відмовитися;
  • не можна купувати м’ясо, поверхня якого має синці, липку плівку або слизьку консистенцію (таке м’ясо починає псуватися).

Експеримент за оцінкою якості баранини можна провести з жиром. Якщо підпалити невелику кількість прошарку м’яса, то запах диму не має бути їдким. Інакше баранина може бути м’ясом некастрованої або хворої тварини. Якщо на м’ясі немає жиру, але продавець стверджує, що це баранина, то це обман. Відсутність жиру може бути тільки на козлятині, яку нерідко намагаються видати за баранину через деяку зовнішню схожість.

 

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR