Інструменти для грилю, або Які предмети потрібні для роботи
Інструменти для грилю, або Які предмети потрібні для роботи
2022-08-03

Приємний вигляд блискучого металу з приємним запахом смаженого м’яса і легким димом, напевно, не залишить байдужим кожного, хто вирішив на кілька годин утекти з бетонних джунглів міста. Але зробити цю вилазку на природу справді легкою та приємною допоможе не тільки давно знайома компанія і вдало підібраний день, але й правильно підібрані інструменти для грилю.

            Термометр

Добрий термометр із щупом, призначений для великих шматків м’яса, справді потрібний. Використовуйте його на завершальній стадії приготування м’яса. Він вимірює температури за лічені секунди. Щоб уникнути неправильного результату, пильнуйте за тим, щоб термометр не торкався кісточок, а також не залишайте його у м’ясі під час готування. Регулярно градуйте ваш термометр згідно із інструкцією, що додається до гриля.

            Рожни

Рожни бувають металеві та дерев’яні. Важко сказати, які з них кращі. Якщо ви часто готуєте на рожні, то придбайте набір пласких металевих рожнів завдовжки не менш як 20 см. Метал має добру теплопровідність, тому їжа краще пропікатиметься. Якщо ви віддаєте перевагу дерев’яним рожнам, перед початком приготування їжі опустіть їх у воду, а щоб надати їжі додаткових смакових якостей – у пиво, вино, сік (на 30 хвилин).

Лотки, ґратки, тарілки

Лотки для гриля знадобляться, коли треба готуватимете ніжну їжу, яку складно перевернути, не порушуючи її форми, або для їжі, що може провалитися крізь ґратки. Їх використовують під час приготування спаржі, рибного філе чи цибулі. Ґратки й тарілки використовують аналогічно. Ґратки – це дротяна сітка з металевою рамкою, тарілка – лист металу з невеликими отворами, який запобігає впливу відкритого вогню. Розмістіть її безпосередньо над вогнем, намастіть рослинною олією і прогрійте 1–2 хвилини, щоб уникнути пригорання їжі.

            Інструменти

Вам знадобиться йоржик із довгою ручкою, призначений для очищення гриля. Він має бути   виготовлений з нержавіючого металу. Застосовувати його слід у тому разі, коли гриль гарячий: до й після готування їжі. Скребачки з нержавіючої сталі використовують для видалення підгорілої їжі та бруду з ґраток. Ручка скребачки може бути виготовлена з дерева, силікону чи термостійкого пластику. Набір щипців із довгими ручками – ідеальний варіант для того, щоб перевертати будь-які смажені продукти. Силікована щітка, яку легко мити, допоможе вам рівномірно нанести потрібну кількість соусу на продукт, що готується. А для того щоб його перевернути, вам потрібна зручна лопатка з не дуже довгою теплоізольованою ручкою.

            Коптильні

Коптильня – це важкий металевий контейнер з отвором, у який кладуть дерев’яні тріски або трави. Замочіть дерев’яні стружки на 30 хвилин, а потім покладіть їх у коптильню, стараючись розмістити безпосередньо над газовим пальником. Спочатку розігрівайте гриль, як ви зазвичай це робите, коли ж почнете готувати, піде дим. Зменште вогонь у пальнику під коптильнею, проте не гасіть його зовсім. Дим ітиме ще близько 25 хв. Можна зробити коптильню із цупкої фольги. Візьміть шматок фольги завдовжки від 30 до 35 см. Дерев’яні тріски або траву загорніть у фольгу й зробіть кілька отворів, щоб крізь них міг проходити дим. Далі починайте роботу з коптильнею.

            Димоходи

Використання димоходу – безпечний, екологічно чистий і ефективний метод розпалювання вугілля. Ще одна його перевага – ваша їжа не матиме неприємного присмаку. Зовні це високий металевий циліндр з отворами в нижній частині, з ґратками всередині й ручкою з одного боку. Вони бувають різних розмірів: у середньому їхній діаметр становить 19 см, висота – 30 см. Димоходи підходять для більшості середніх і великих грилів.

            Вертикальний гриль

Такий гриль ще називають електрошашличницею. Це великий електромеханічний рожен, який з помірною швидкістю обертається над вогнем, що дає змогу приготувати великий шматок м’яса або цілу птицю. Якщо ви вирішили придбати таку модель гриля, зверніть увагу на надійність мотора й використання системи противаг.
 

            Захисні пристрої

Обов’язково надіньте на руку захисну рукавицю, ручки котла мають бути закриті цупкою стьобаною тканиною для уникнення опіків. Спеціальні шкіряні рукавиці також захистять ваші руки під час приготування їжі на грилі.

            Розкладання вогнища

Напевно, кожному з вас сподобається ідея провести вечір із близькими людьми, розпалити вогнище й продовжити літо ще на кілька місяців. Подумайте про місце, де можна розкласти вогнище. Заздалегідь упевніться, що там не прокладено кабелі й труби, і по можливості очистіть площу на 3 м довкола. На поверхні, що не горить, як-от цегла, гравій, земля або металеве кільце для вогню, викладіть дно й бічні стінки великими каменями, щоб тепло краще зберігалося. Складіть дрова, вугілля, тріски й траву у формі піраміди в центрі того місця, де буде багаття. Довгими сірниками або запальничкою підпаліть дрова та вугілля, дайте їм погоріти одну-дві години, поки останні жаринки не вкриються попелом. Продовжуйте підкладати дрова й вугілля для підтримання постійної температури протягом усього процесу приготування їжі.

 

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR