Відпочинок із грилем: практичні поради із розпалювання вогню
Відпочинок із грилем: практичні поради із розпалювання вогню
2022-09-02

Однією із важливіших складових приготування на грилі є те, який спосіб оберете, щоб розпалити вогонь. Від нього залежить не лише швидкість розпалу вогнища та приготування, а й смак їжі.

Вугілля

Для розпалювання вугільного гриля добре підходять брикети. Вони довго горять і дають стійке тепло, тому їх використовують для приготування їжі на непрямому вогні. Не слід підпалювати вугілля, що містить нітрати, нафту, пісок або глину, а також самозаймисте. Натуральне вугілля з твердої деревини надасть вашій їжі ледь відчутного тонкого аромату диму. Сила вогню такого вугілля значно перевищує силу вогню від брикетів, і загорається воно буквально від однієї іскри.

На деревному вугіллі добре готувати їжу на прямому і непрямому вогні. Його обирають як професіонали, так і аматори. Слід звернути особливу увагу на те, що технологія роботи з деревним вугіллям відрізняється від роботи з іншими матеріалами для розпалювання. Будьте готовими до того, що не все вийде з першого разу. Позаяк температуру розжареного вугілля контролювати значно складніше, ніж температуру під час використання газового гриля. Зберігати вугілля і брикети слід в сухому прохолодному місці.

Дрова і тріски

Дерево надає їжі на грилі особливого аромату, який не зрівняти з жодним іншим. Мішок трісок або дрова із горіха чи яблуні тепер дуже просто купити. Робота з деревом доволі копітка. Чимало факторів впливає на силу вогню під час згоряння дров, але основним є вміст у них вологи. Якщо дрова зовсім сухі, то їжа не зможе ввібрати в себе необхідну кількість їхнього особливого аромату, тому можна заздалегідь замочити їх у воді або ароматній рідині. Тоді вони горітимуть повільно і рівно, наповнюючи кожну часточку вашої їжі неповторним смаком.

Пропан

Якщо у вас газовий гриль, використайте для його розпалювання пропан. Це ефективний, недорогий і екологічно чистий газ. Регулярні дослідження показують, що газові та вугільні грилі однаковою мірою надають їжі додаткових смакових відтінків. Коли замінюйте газовий балон, регулярно перевіряйте його на витік газу. В інструкції з експлуатації ви прочитаєте, як правильно діяти в таких ситуаціях.

Бажано мати запасний балон пропану. Його можна зберігати на свіжому повітрі віддалік від тепла. На нього не повинні потрапляти прямі сонячні промені. Під час купівлі балона уважно подивіться, чи немає на його поверхні іржі під шаром свіжої фарби. У пропану два недоліки – це відсутність аромату диму й те, що максимальна температура горіння цього газу нижча, ніж у деревного вугілля. Розв’язати обидві проблеми неважко. Аромат диму можна добути за допомогою звичайних трісок, а для досягнення гарного кольору продукту треба готувати його трохи довше. Замість пропану можна використати природній газ. Він доступніший, але зважте, що газовий гриль потребуватиме певної переробки, і за цим краще звернутися до фахівця. Крім того, за умови використання природного газу ваш гриль не можна буде транспортувати.

Надаємо аромату

Крім натуральних ароматів, які утворюються під час карамелізації білків і взаємодії крапель соку з вогнем, ви можете надати своїй їжі інших, використовуючи деревні тріски, стружку, виноградну лозу і сухі трави.

Горіхи гікорі й пекан, дуб з їхніми деревними ароматами добре смакують до свинини, курки, індички та яловичини. Горіх гікорі сам собою має різкий аромат, тому для пом’якшення запаху його слід використовувати з іншими видами деревини.

Фруктові дерева, як-от яблуня, вишня та слива, нададуть вашій їжі солодкуватого аромату. Спробуйте їх із свининою, лососем, дичиною, куркою та іншими продуктами з використанням солодкого соусу. Вільха має м’який аромат і чудово поєднується з рибою. Розмарин дуже добре смакує до баранини. Практично будь-яка комбінація трав надасть особливого й незабутнього смаку вашій їжі.

            Розкладання вогнища

            Напевно, кожному з вас сподобається ідея провести вечір із близькими людьми, розпалити вогнище й продовжити літо ще на кілька місяців. Подумайте добре про місце, де можна розкласти вогнище. Заздалегідь упевніться, що там не прокладено кабелі й труби, і по можливості очистіть площу на три метри довкола.

На поверхні, що не горить, як-от цегла, гравій, земля або металеве кільце для вогню, викладіть великими каменюками дно й бічні стінки, щоб тепло краще зберігалося. Складіть дрова, вугілля, тріски й траву у формі піраміди в центрі того місця, де буде багаття. Застосовуючи довгі сірники або запальничку, підпаліть дрова й вугілля. Дайте їм горіти одну чи дві години, поки останні жаринки не вкриються попелом. Продовжуйте підкладати дрова й вугілля для підтримання постійної температури протягом усього процесу приготування їжі.

 

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR