Види грилів, правила користування та методи приготування
Види грилів, правила користування та методи приготування
2022-07-01

Коли ми уявляємо собі соковитий біфштекс або реберця в пряному соусі, напевно, на думку спадає великий багатофункціональний гриль, на якому їх приготували. Хочу запевнити: якщо вам заманеться податися на пляж чи просто пообідати не вдома, знайте, що їжа, приготовлена навіть на маленькому переносному грилю, буде не менш ароматною та смачною.

Вугільні грилі

Існує безліч вугільних грилів різних розмірів і форм. Дуже популярні маленькі грилі діаметром 51 см, а також великі прямокутні. Коли обираєте гриль, зважайте на його міцність, якість конструкції, наявність вентиляційного отвору та кришки, які допомагають контролювати силу вогню. Якщо ви хочете приготувати копчені продукти, скористайтеся зручною коптильнею, що розміщена збоку. Круглий гриль стандартного розміру влаштує більшість людей, які віддають перевагу готуванню їжі на грилі. У будь-якому разі гриль доброї якості, виготовлений з міцного матеріалу, прослужить вам довго й виправдає себе економічно.

Газові грилі

Газові грилі можуть бути простими й багатофункціональними, у яких є коптильня, рожен, бокові пальники, а також зона, де їжа готується під дією інфрачервоного випромінювання. У грилях із двома пальниками вогонь непрямо діє на продукти, та найкращий вибір – гриль з трьома пальниками, який дає змогу віртуозно регулювати температуру. Оптимальна потужність гриля – 37 тис. кДж. Подивіться, як розсіюється тепло. Кутові металеві пластини, що прикривають пальник, забезпечують рівномірне нагрівання. Сітки з нержавіючої сталі, так само як і пофарбовані, мають добру теплопровідність. За допомогою газового гриля ви можете готувати продукти під дією інфрачервоних променів, а це надасть зовсім нового смаку вашій їжі.

Листи для гриля

Жодні погодні умови не завадять вам насолодитися ароматом приготовленої їжі. Листи виручать вас: вони розміщені над одним або двома пальниками. Оптимальний варіант – чавунний лист, бо він має добру теплопровідність і придатний для багатьох моделей грилів.

Переносні грилі

Обов’язково візьміть гриль із собою в дорогу. У багатьох магазинах у відділах для пікніку продають зручні алюмінієві грилі, особливо влітку. Маленькі грилі багаторазового використання, які за формою нагадують відро, також дуже зручні. До деяких із них додаються невеликі балони з пропаном. Обирайте гриль, корпус і триногу, які легко складаються і зручні для перевезення.

Правила користування грилем

Грилі, звичайно, не потребують складного технічного обслуговування, проте їх треба доглядати. Ось кілька простих правил, які забезпечать добру роботу гриля на довгі роки.

• Прочитайте інструкцію з експлуатації, перш ніж починати готування їжі. Зверніть увагу на вказівки для очищення гриля.

• Перед початком роботи з грилем намастіть ґратки рослинною олією. Це відверне пригорання їжі і полегшить чищення гриля.

• Після закінчення готування, поки гриль ще гарячий, за допомогою йоржика видаліть залишки їжі з ґраток.

• Пильнуйте за тим, щоб у вугільному грилі не скупчувався попіл. Коли він охолоне, зберіть   його і викиньте в термостійкий контейнер.

• Коли газовий гриль повністю охолоне, потрібно очистити форсунки від решток жиру.

• Зберігайте гриль у сухому приміщенні й пильнуйте за тим, щоб він не зазнавав впливу вологи.

Методи приготування їжі на грилі

Сучасні газові та вугільні грилі мають значно більше функцій, ніж жаровні 50–60 років минулого століття. Не має значення, якого типу у вас гриль, важливо те, як ви засвоїте методи приготування їжі під дією прямого і непрямого вогню. Саме від опанування цими навичками залежатиме ваша майстерність приготування їжі на грилі.

Прямий вогонь

За 25 хв ви можете приготувати чудовий стейк. Для цього потрібно готувати їжу під дією прямого вогню. М’ясо має перебувати точно над розжареним вугіллям або на заздалегідь розігрітим пальником газового гриля. У такий спосіб приготування ваша їжа буде добре просмаженою, з хрусткою скоринкою. Можете накрити гриль кришкою – вона відверне спалахи вогню й дасть рівніше тепло. Кришка не потрібна, коли готуєте рибу. Їжу зазвичай заправляють спеціями та прянощами. Солодкий соус слід додавати тільки на завершальному етапі приготування, щоб він не підгорів. Таким чином можна приготувати дуже смачний м’ясний стейк, відбивні котлети, бургери, рибне та куряче філе, сосиски, а також овочі.

Непрямий вогонь

Приготування їжі під дією непрямого вогню передбачає розміщення її осторонь від джерела тепла. У вугільному грилі вугілля міститься на одному боці чи по обидва боки, при цьому центр не зазнає впливу сильного вогню. Газовий гриль спочатку треба добре прогріти, а потім вимкнути один або кілька пальників. Приготування їжі таким способом схоже на роботу духовки: жар відбивається від стінок, обволікає їжу і вона готується повільно. Приготування займає приблизно 25 хвилин. Кришка повинна закривати гриль. Через годину потрібно перевірити, чи горить ще вугілля, проте не слід робити це часто, щоб уникнути втрат тепла.

Змішаний вогонь

Такий спосіб містить елементи приготування їжі під дією як прямого, так і непрямого вогню, він забирає близько 25 хвилин. Ви маєте опанувати навиками приготування їжі у такий спосіб.

 

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR