Що смачніша кутя на Різдво, то багатшим буде рік!
Що смачніша кутя на Різдво, то багатшим буде рік!
2021-12-28

Особливим святом  для українців  є  Різдво  Христове. Від  покоління  до  покоління  у кожній  родині  в різних  куточках  України зберігаються  та  передаються  традиції   святкування Різдва, підготовки до Святвечора, оформлення святкового столу та  приготування  символічних  страв.

Ми можемо по праву пишатися тим, що кутя є нашою традиційною стравою. Незважаючи на зміну поколінь, вірувань та переконань, уже століттями залишається обов’язковим частуванням напередодні Різдва. В ідеалі кутя є сумішшю відварених цільних зерен пшениці, приправлених медом, з додаванням родзинок, маку і горіхів. Згодом рецепт її видозмінювався. У різних регіонах України пшеницю замінювали іншими злаковими та навіть бобовими, додавали нові інгредієнти – але суть самої страви та її призначення залишилися тими самими.

Кутя символізує достаток і благополуччя сім’ї наступного року. Кожній складовій в традиційному рецепті куті властиве певне обрядове значення. Зерна пшениці символізують вічне життя, воскресіння та достаток. Мед – втілення райського блаженства, здоров’я та благополучного побуту. Мак і горіхи – атрибути родючості та достатку. 

Що багатша (тобто смачніша і ситна) кутя на столі, то більш вдалим буде рік для всієї родини. А щоб ваша кутя на Святвечір була смачною та багатою, ми розповімо, як правильно вибирати її інгредієнти.

Пшениця. Основною складовою різдвяної куті є пшениця. Щоправда, в різних регіонах України готують цю ритуальну страву і з інших круп, наприклад, рисової або горохової, проте переважно обирають все ж таки традиційну пшеничну. Зараз купити необхідну для куті очищену (лущену) пшеницю можна на будь-якому міському ринку. Проте набагато вигідніше і надійніше, особливо для тих, хто готуватиме страву для великої кількості святкуючих, купувати фасовану кутю.

До речі, раніше приготуванню куті передував обряд її очищення – лущення. Зерно насипали в глиняну макітру та акуратно розтирали дерев’яною ступою, щоб очистити. Цю справу виконував лише сам господар. 

Наша порада. Оскільки одним із суттєвих показників, що знижує якість зерна є вологість, визначити її можна у такий спосіб. Зерно пшениці слід розрізати гострим ножем. Вологе зерно розрізається, сире – сплющується, а хороше сухе зерно розколюється так, що половинки відскакують у різні боки. Можна також зерно розкусити – хороше сухе зерно кришиться і розсипається, а вологе – приминається.

Мед. Ще одним необхідним компонентом смачної куті є мед. Вважається, що для куті найкраще підходить гречаний мед. Однак якщо ви хочете, щоб, окрім покращення смаку, мед виконував ще й лікувальну функцію, можна використовувати інші види меду, відповідно до потреби вашого організму. 

Гречаний, темний мед коричневого кольору має кровотворні властивості, підвищує рівень гемоглобіну в крові, нормалізує артеріальний тиск, роботу нирок і шлунка. Липовий мед часто застосовують як засіб боротьби із застудою та зниження температури тіла. Лісовий мед – універсальний, оскільки бджоли збирають його протягом усього періоду цвітіння дикорослих рослин, тому в ньому міститься дуже багато корисних елементів.     Соняшниковий мед виводить радіонукліди та лікує хвороби щитовидної залози. 

    Мед із суцвіть акації має протизапальну та антибактеріальну дію. Найкращим вважається перший мед – з первоцвітів, ранньоквітучих польових, лісових і степових трав та рослин. Травневий мед найбільш унікальний за своїм складом, кількістю вітамінів та корисних мінеральних речовин.

Мед хорошої якості має солодкий смак та аромат, що нагадує запах рослин, з яких він зібраний. Свіжий мед поступово мутніє і, втрачаючи вологість, кристалізується. Проте кристалізація не є недоліком, оскільки не погіршує якість меду. Значно гірше, коли до меду додають крохмаль, цукрову патоку або крейду. Як визначити наявність домішок у меді? Домішку крохмалю можна визначити, розчинивши мед у воді та додавши до розчину кілька крапель спиртового розчину йоду. Якщо в результаті отримаєте синюватий відтінок – мед не повністю натуральний. Для густоти мед додають крейду. Його наявність можна визначити, крапнувши на мед оцтом – якщо мед «зашипить», у ньому присутня крейда.

Мак, горіхи, родзинки. Мак сьогодні можна придбати не лише на ринку, але й розфасованим у магазинах. Перед тим як додавати мак в кутю, його потрібно перемолоти або потовкти. Перемелений мак зазвичай на ринку не продають, оскільки він, за словами продавців, швидко гірчить. Однак у торговельній мережі можна купити готову макову начинку для випічки – вона цілком підійде і для приготування куті. Волоські горіхи продають як у шкаралупі, так і вже очищеними. Ціна очищених горіхів, звичайно, суттєво вища, проте ви одразу бачите, що купуєте і тим більше можете скуштувати горіхи на смак. Для куті рекомендують використовувати горіхи зі світлими ядрами.

Наша порада. Врахуйте, що нечищені горіхи при неправильному зберіганні можуть всередині запліснявіти, висохнути або піддатися гнилі. Звичайно, для куті вони не підійдуть. Тому, щоб уникнути розчарування та зайвих витрат, краще придбати вже очищені ядра горіхів. Тим паче вам знадобиться їх зовсім небагато – до 100 грамів. 

Щоб кутя була смачнішою, до неї часто додають родзинки. У цьому випадку вибір залежить винятково від ваших смакових переваг і фінансових можливостей: що родзинки більші – то вони дорожчі. Багато господинь воліють додавати в кутю родзинки від світлих сортів винограду. Попередньо родзинки потрібно ненадовго замочити в окропі.

Сучасні господині додають до куті різні горіхи, сухофрукти та цукати, і що більше – то краще. Адже кутя має бути багатою!

 

Ірина Рудик, категорійний менеджер напряму Бакалія в мережах "Наш Край"|SPAR