Розробка свинини на частини та харчова цінність
Розробка свинини на частини та харчова цінність
2021-03-03

1. Розробка свинячих напівтуш 

Напівтуші надходять із салом і шкірою чи без сала і шкіри . При надходженні на підприємства свинина повинна мати:

– зовнішній вигляд: кірка підсихання блідо-рожева або блідо-червона. У розморожених туш червона, жир м'який, частково забарвлений в яскраво-червоний колір;

– м'язи на розрізі злегка вологі, не залишають вологої плями на фільтрувальному папері. Колір від світло-рожевого до червоного;

– консистенція: на розрізі м'ясо щільне, пружне. Ямка, що утворюється під час надавлювання пальцем, швидко вирівнюється;

– запах специфічний, властивий кожному виду свіжого м'яса;

– сухожилля пружне, щільне, поверхня суглобів гладка, блискуча;

– в охолодженому м’ясі температура  після оброблення туш в товщі м’язів на кістках від 0 до плюс 4 градусів.

   Перед початком розбирання свинини зрізують клейма, щоб уникнути забруднення фарбою м’яса.

Передню частину відрізають між п’ятим і шостим  хребцями.

Вирізають вирізку.

Відділяють від задньої частини з крижовою частиною середню (грудореберну) частину між останнім і передостаннім поперековими хребцями.

2. Обвалювання тазостегнової частини і напівфабрикати з неї.

 Задню частину укладають зовнішньою поверхнею до столу і знімають сало.

 Відділяють крижову частину від тазостегнової і зачищають її.

 Задню частину кладуть зовнішньою поверхнею до столу, тазостегновою кісткою до себе.

 Повертають тазостегнову частину на 180 градусів гомілковою кісткою до себе.

Можна обвалювати задню частину без розрізування стегнової і гомілкової кісток. При цьому відділяють м’ясо з правої сторони гомілкової і стегнової кісток, а потім з лівої сторони цих кісток між великою і малою гомілковими кістками. Зачищають кістки.

3. Розробка грудореберної частини.

Відрізають грудинку і зачищають.

 Вирізають і зачищають філе.

4. Обвалювання передньої частини.

Відділяють шийно-реберну частину.

Обвалювання лопатки.

 Знімають сало. Повертають лопаткову частину лопатковою кісткою до себе. Розрізають сполучення лопаткової кістки з плечовою кісткою і одночасно підрізають м’ясо під плівку біля дзьобоподібного відростку і видаляють лопаткову кістку. Шкурують сало.

Харчова цінність та калорійність свинини 

Калорійність свинини на 100 грамів коливається від 142 ( вирізка) до 841 (сало). За ступенем калорійності свинина розділяється на жирну, напівжирну і м'ясну. Калорійність свинини майже не змінюється навіть у процесі термічної обробки. Згадаємо про користь сала – кількість холестерину міститься менше, ніж у вершковому маслі чи яйцях, у ньому  багато калорій і жиророзчинних вітамінів, а канцерогенів немає, зате є арахідонова кислота – дуже корисна для зміцнення імунітету, особливо в зимовий час. Споживати сало потрібно в невеликій кількості. У свинині абсолютно не міститься вуглеводів, а основна маса жирів розташована в сальному прошарку, який легко відокремити.

Свиня є єдиною твариною, здатною забезпечувати нашу потребу в жирах тваринного походження, тоді як м’ясо ми можемо одержувати і від великої рогатої худоби, птиці, овець, кролів та інших тварин. Дехто стверджує, ніби у нас, в Україні, сало не купують, начебто воно не має попиту й навіть протипоказане, позаяк містить багато холестерину, що відкладається в організмі людини. Мусимо заперечити, бо, за даними спеціальних досліджень, у 100 г свинини міститься 60 мг холестерину, яловичини – 67, телятини – 84, м’ясі птиці – 113, маргарину – 186, масла вершкового – 244, яєчного білка – 1 560, риб’ячого жиру – 5 700 мг. У свинячому салі холестерину – взагалі тільки сліди. Воно містить усі незамінні амінокислоти: лізин, триптофан, метіонін, а також всі вітаміни та незамінні жирні кислоти, останні – в такій кількості: лінолева – 5,7%, ліноленова – 2,8, архідонова – 0,42. Двох перших немає у вершковому маслі, архідонової – у рослинній олії.

У народі свиняче сало вважають живою їжею, в якій зберігаються всі біологічно цінні властивості, що «не покалічені» й «не вбиті» грубою переробкою. Вважають також: аби стати довгожителем, тобто прожити 85–90 років, потрібно щодня з’їдати 50 г свинячого сала. Мало того, сучасна медицина встановила, що його біохімічні властивості сприяють виведенню радіонуклідів з організму людини і через це рекомендовано з профілактичною метою, особливо в екологічно неблагополучних зонах, споживати щоденно жінкам 40–45 г, а чоловікам 60–70 г свинячого сала. Харчова цінність свинини значною мірою залежить від якісного складу білків м’яса і ступенем збалансованості його амінокислотного складу.

Харчова цінність напівфабрикатів зі свинини

Найменування продукції

Харчова цінність та калорійність

Білок г, не менше

Білок г, не менше

Калорійність, ккал

Вирізка

19,4

7,1

142

Грудинка безкісткова

8

63,3

602

Лопатка

14,7

29,4

325

Ребро

8,2

62,5

588

Шинка

15,0

27,2

305

Сало

1,4

92,8

841

М'ясо на фарш 80/20

13,9

30,0

340

Філе

16,2

25,4

294

Шия

13,6

31,9

325

 

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR