Різдвяний піст та харчування
Різдвяний піст та харчування
2021-11-16

Різдвяний піст (також називається Пилипів піст) щороку незмінно починається і закінчується в один і той же час. Він починається 28 листопада після пам’ятного дня апостола Пилипа (27 листопада). Закінчується Різдвяний піст 6 січня перед Різдвом Христовим.

Різдвяний піст не настільки суворий у харчовій помірності, як, наприклад, Великий. За суворістю він подібний до Петрового посту. За Церковним Статутом забороняються продукти тваринного походження: м’ясо, молоко та молочні продукти, яйця. У певні дні Статут забороняє ченцям їсти рибу та ялин (олію). Для мирян є інші норми. Приміром, сухоїдності Різдвяним постом ми, мирські люди, дотримуємося лише Різдвяного святвечора. Тепер перейдемо до найцікавішого – практичної частини Різдвяного посту.

Перехід від скоромної їжі до пісної

З початком посту різко змінюється якість нашої їжі. Вона стає менш калорійною, швидше перетравлюється. Тому перехід від скоромної їжі до більш простої, пісної, часто нелегкий. Особливо важкий він, коли християнин-початківець уперше намагається постити. Людина бере на себе дуже велику міру посту, наприклад, береться дотримуватися його за монастирськими нормами і... організм його оголошує «страйк», який проявляється:

-   болем, запамороченням;

-   розладом травлення (частіше діарея);

-   раптом з’явився гастрит, що розвинувся, у зв’язку з яким сильні болі в шлунку.

Тому порада перша: якщо ви тільки починаєте постити, не беріть на себе непосильну ношу, не соромтеся обговорити міру помірності зі священиком, інакше наслідки плачевні і для тіла, і для душі.

Потрібно дотримуватися поступовості, інакше до кінця Різдвяного посту, коли помірність особливо сувора, ми просто виснажимо фізичні та емоційні сили, «зірвемося».

Наступним моментом у переході до пісної їжі є кількість порцій. Оскільки якість їжі змінюється, вона менш калорійна, нам потрібно її більше. Пісна їжа швидше засвоюється, і ми швидше відчуваємо почуття голоду. Тому слід збільшити кількість порцій. Особливо це стосується тих, хто має проблеми з травною системою (наприклад, холецистит). Їжте малими порціями кожну 2,5–3 години. Трохи пізніше організм звикне, найголовніше не засмутити його в перші три дні.

Секрет, щоб швидше наїдатися у піст

Різдвяний піст, як і будь-який інший, – чудовий час вчитися ретельно пережовувати їжу. У ретельній механічній обробці харчової грудки криється важливий секрет: ми швидше наїдаємося, коли жуємо їжу 32 рази. Поки щелепи жують, а мозок вважає кількість жувальних рухів, сигнал про насичення встигає дійти центру в головному мозку. Тим самим ми і розміри шлунка в норму наводимо, пропадає його розтягнутість.

Більше п'ємо

Між прийомами їжі більше пийте чистої води. Наш організм дуже часто видає дивні сигнали про спрагу. Нам здається, що ми хочемо їсти, а насправді так маскується бажання попити. Таким чином голод потрібно відчувати: якщо справді хочеться їсти, то після випитої склянки води бажання поїсти нікуди не дівається. 

Небезпечні «пісні» продукти

Поститися бажає дедалі більше людей. Ми не будемо тут міркувати, з якою метою хто постає. А ось про нові чудові продукти, готові підтримати під час посту згадати треба. Ідеться про продукти, що формально є пісними. Насправді ж їх навряд чи можна називати такими. Здається, що здорове харчування має стати основою посту.

Отже, що ж ми віднесемо до шкідливих для Різдвяного посту продуктів?

1. Чипси та картопля фрі

Хочете отримати достаток канцерогенів в організм – їжте чипси! Рослинна олія, яку використовують при виготовленні чипсів і картоплі фрі зовсім не соняшникова, а рапсова і пальмова, відомі своїми канцерогенними властивостями, а їхня термічна обробка перетворює ці жири на трансгенні. Шкідливість трансгенних жирів доведена абсолютно точно – вони сприяють розвитку ракових клітин.

Хімічні речовини, якими наділені ці продукти, – ароматизатори, барвники, стабілізатори, підсилювачі смаку т ощо – завдають удару по здоров’ю. Вони обманюють наші смакові нервові закінчення, і нам здається неповторність смаку, запаху.

2. Пісний майонез

Щоб приготувати звичайний майонез, потрібні яйця, олія, сіль і цукор, гірчичний порошок, оцет або лимонна кислота. Якщо майонез заводський, то ще хімічні компоненти для уникнення псування (цей майонез роками може зберігатися в холодильнику і не псуватися). З пісним майонезом все те саме, тільки замість яєчного порошку додається так званий рослинний білок (якого походження – невідомо).

Без салатів із пісним майонезом у святкові дні ми вже, напевно, не обійдемося. Але в інші дні Різдвяного посту потрібно подбати про своє здоров’я та утриматися від цього продукту.

3. Спред рослинно-жировий

Цей замінник вершкового масла часто випускається з позначкою «пісне». У складі повинен бути відсутній тваринний жир (як у вершковому маслі), небезпечні гідровані жири (як у маргарині). Насправді, як і в маргарині, тільки в меншій кількості, цей спред містить транс-жири, отримані шляхом гідрогенізації (перетворення рідкого жиру на твердий).

Гідровані жири в їжі – фактор розвитку ракових пухлин, порушення стінок артерій, серцево-судинних захворювань тощо.

4. Пісне печиво

Пісне печиво, як і просте, містить дуже багато пальмової олії, про яку ми знаємо багато поганих речей (від калових каменів до можливості стимулювати розвиток раку).

5. Соєві продукти: молоко, йогурти, м’ясо, сир

Ці замінники звичних нам продуктів дуже успішно тішать наші смакові рецептори, а ось на здоров'я діють непередбачувано. Більшість продуктів із сої генетично змінені. Шкідлива дія ГМО спірна, але все ж ризикувати нема чого. Крім того, соя – один із найбільших споживачів пестицидів та хімічних добрив.

 Вибір корисних або менш шкідливих продуктів у період посту досить великий:

–   усі крупи (рис, гречка, пшоно, геркулес, перловка тощо);

–   усі овочі.

 Не забувайте про квашену капусту, морську капусту, броколі та цвітну капусту, горох і кукурудзу, квасолю, сочевицю, а також звичні нам цибулю, часник, моркву, буряк, картоплю, ріпу, редьку.

Корисним та швидким рішенням для вечері сучасної людини під час Різдвяного посту є заморожені овочеві суміші. Вибирайте ваші улюблені овочі і просто згасіть їх на сковороді. Можна додати гриби. Швидко та смачно!

 

Ірина Рудик, категорійний менеджер напряму Бакалія в мережах "Наш Край"|SPAR