Гречка входить до числа найпоширеніших і часто вживаних круп в нашій країні. Її корисні властивості відомі багатьом та широко популяризуються прихильниками здорового харчування. Але для того, щоб продукт приносив виняткову користь, потрібно знати, як вибрати гречку, якими особливостями вона володіє в тій чи іншій формі. Це дозволяє під час покупки вибрати саме той продукт, який стане вірним помічником в збереженні здоров’я і не завдасть шкоди.
Різновиди крупи
Сьогодні гречану крупу продають у двох формах. Найчастіше зустрічається ядриця, яку отримують з плодів гречки шляхом перетирання. У процесі обробки від живильної частини насіння відділяється оболонка. Саме в цьому виді гречка і поширена найбільше.
Крім ядриці, є різновид крупи, яка називається січкою, це подрібненена гречка. Її виробляють, подрібнюючи ядрицю. Після цього крупу просіюють і ту частину, в якій крупинки більш як половина ядра, продають як великий проділ, а решту – як невеликий.
Ядрицю і січку після сортування обсмажують або пропарюють, після чого вони висихають, стають твердими ядрами з коричневим відтінком. Такий продукт застосовують для варіння, тушкування, смаження та інших способів готування.
Ще один різновид гречаної крупи – зелена гречка. Вона стрімко набирає популярність у здоровому харчуванні за рахунок свого багатого складу. Це те ж саме очищене насіння гречки, яке не піддається при виробництві термічній обробці. Через цю причину її також називають «живою» або сирою гречкою. Ці ядра залишаються м’якими і зберігають здатність проростати, тому вона дуже корисна для пророщування. Варіння або інша активна обробка зеленої гречки недоцільна, оскільки фактично збіднює склад продукту. Максимум, що можна дозволити, – легке пропарювання.
Як правильно вибирати
Лише на перший погляд недосвідченому кулінару може здатися, що вся гречана крупа однакова зовні і навіть на смак. Це не зовсім так. Крупа однакова на етапі виробництва, це так, однак умови обробки і зберігання можуть значно змінити її якості.
Упаковка
Найчастіше крупу продають в поліетилені. Цей матеріал чудово справляється з функцією захисту від вологи. При цьому обов’язково перевіряйте цілісність – за наявності розривів захист, звичайно, порушиться. Доброю звичкою буде звертати увагу на масу нетто – на якості продукту це не позначається, але на домашньому бюджеті цілком. Упаковка хорошої гречки не повинна містити в собі сміття, домішок, сторонніх фрагментів. Краще, щоб крупинки були однаковими за розміром – це предмет якісного сортування.
Колір
За кольором і формою ядер теж можна визначити якість пропонованої продавцем крупи. Справа в тому, що конкретний відтінок ядра може сказати про те, як воно оброблялося. Так у пропарених зерен коричневий, різний за яскравістю колір. Така крупа швидко розварюється, відмінно підходить для розсипчастої каші. Правда, парова обробка зберігає найменше корисних властивостей.
Непропарена крупа відрізняється блідим кремовим відтінком, який віддає зеленуватим або жовтуватим. Вариться довше пропареної, але зберігає в складі значно більше корисних речовин.
Якісна гречка завжди забарвлена в один тон, у кожного ядра є рівні грані трохи більше світлого відтінку.
Зверніть увагу, що темно-коричнева з червонуватим відтінком крупа марна з точки зору своїх властивостей. Такий колір говорить, що ядрицю не пропарювали, а обсмажували на виробництві. Це ознака невеликих господарств. Грані можуть бути трохи темніші стінок ядра.
Перед тим як вибрати гречку для покупки, подивіться, щоб вся крупа була однаковою. Для змішаного продукту буде складно вибрати оптимальний час приготування.
Смак
Говорячи про те, як правильно вибирати хорошу гречку, не варто забувати про смакові якості продукту. Нічого складного тут немає – хороша крупа не пахне цвіллю та іншими «нерідними» ароматами. Гіркота або кислинка в смаку теж неприпустимі, вони є наслідком зараження ядер мікроорганізмами і порушенням умов зберігання. Такий продукт бажано повернути в магазин – це брак.
Зверніть увагу, що за написами «преміум», «екстра» або «вищий сорт» може ховатися спроба заплутати покупця. Часто таку крупу виробляють не за ГОСТом, а за ТУ, а красиві характеристики наносять на упаковку, щоб підвищити інтерес. Самі ж технічні умови (ТУ) чітко не регламентуються, тому продукт може взагалі не відповідати уявленню про якісну гречку.
Не забувайте і про такі тонкощі, як термін придатності. При його розрахунку слід починати не від дати фасування крупи, а від дати збору врожаю. Правда, виробники часто не вказують таку інформацію, тому що самі її не мають.
Корисні властивості гречаної крупи і легкість приготування зробили її однією з найбільш традиційних круп в нашій країні. З нею пов’язано безліч рецептів і кулінарних традицій. І тому гречка завжди була й завжди буде на будь-якому столі і в будь-якій їдальні робити їдців ситими та задоволеними.
Купуйте гречану крупу тільки у найкращих світових виробників і будьте завжди здорові!
Ірина Рудик, категорійний менеджер напряму Бакалія в мережах "Наш Край"|SPAR