Риба була популярною серед населення в усі часи. Рибні страви полюбляють різні народи, але попри це, вибір замороженої риби мусить супроводжуватися дотриманням певних правил. Потрібна велика спостережливість, щоб вибрати заморожену рибу, яка за своїм смаковим властивостям буде нітрохи не гірше за свіжу.
Варто пам’ятати, що такий делікатний продукт, як попередньо заморожена риба, треба купувати в спеціалізованих магазинах з необхідними умовами зберігання. Для цього нам потрібно провести «органолептичні» дослідження продукту, адже ви «бачите, що купуєте»:
- зверніть увагу на зовнішній вигляд. Тушка риби має бути цілою, не пошкодженою, природного кольору. Також потрібно звернути увагу на шкіру та луску риби. У якісної риби шкіра завжди яскрава та має блиск без слідів крововиливів, на відміну від неякісної з тусклим кольором. Якщо риба зігнута та має жовтий відтінок, покручена та має сліди крові – швидше за все таку рибу не одноразово розморожували або не дотримувався температурний режим, транспортування та зберігання. Температура зберігання риби -18°С;
- очі повинні бути випуклими, ясними, прозорими і в жодному разі не мутними;
- зябра мають бути чистими, без слизу, яскраво-червоного кольору. Відкриті зябра, запалі очі, жовті або білі плями на риб’ячих тушках, відсутність луски, запале черевце може свідчити про те, що заморожували вже неякісну сировину;
- плавці мають бути не пошкоджені та щільно притиснуті до тіла;
- запах риби має бути природним, тобто рибним. Тухлий та кислий запахи можуть свідчити про можливі порушення «правила товарного сусідства» або про неякісний продукт;
- не слід забувати про покриту глазур на рибі. Вона має бути прозорою, тонкою, але зовсім не білою та у формі грудочок.
У випадку, коли купують рибу у вакуумній упаковці, потрібно ретельно перевірити герметичність упаковки, маркування та обов’язково терміни виготовлення, ну і кінцевої реалізації. Якщо порушена герметичність упаковки, риба швидко висихає.
Варто пам’ятати, що морожену рибу можна зберігати в домашній морозилці не більш як три місяці, і найкраще замотану в міцні пакети або харчову плівку, що попередить висихання риби. Найкращим способом є розморожування риби в холодильнику при +5–10°С. Якісна тушка риби після дефростації має бути пружної консистенції.
Марія Кузьмічук, категорійний менеджер напрямків м’ясопродукти; риба і морепродукти, мережі “Наш Край”|SPAR