Що нового у НАССР (Codex Alimentarius)
Що нового у НАССР (Codex Alimentarius)
2021-02-03

     У 2020 році Комісія Codex Alimentarius опублікувала довгоочікувані зміни першого Кодексу практики CXC 1-1969 «Загальні принципи гігієни харчових продуктів».
Перший кодекс зазнав суттєвих змін. Наприклад, було вилучено додаток з описом Системи НАССР та Деревом рішень для визначення критичних контрольних точок. Натомість принципи та опис системи включено до тексту документа.
    Також було опубліковано і CXC 80-2020 «Кодекс практики менеджменту харчових алергенів для операторів бізнесу харчових продуктів». Цей Кодекс охоплює управління алергенами вздовж всього ланцюга постачання, включаючи первинне виробництво та кінцеві заклади харчування і роздрібної торгівлі.
    CXC 80-2020 розповсюджується на IgE-опосередковані не-IgE-опосередковані харчові алергії та інші гіперчутливості (наприклад целіакія), які можуть бути спричинені невеликою кількістю шкідливого харчового алергену (таким чином, вимагаючи уваги до належної гігієнічної практики (GHP) на додаток до маркування), але не охоплює гіперчутливості з неімунологічною етіологією такою, як непереносимість лактози та чутливість до сульфітів. Але зазначається, що деякі з описаних у цьому документі засобів управління можуть бути застосовані для захисту тих, хто страждає на харчову непереносимість. Поки що тексти документів доступні лише англійською мовою. 

Юлія Батурка, фахівець стандартизації, сертифікації якості мереж “Наш Край”|SPAR