Рибу класифікують за такими показниками:
· місцем і способом існування;
· розміром або масою;
· характером покриву шкіри;
· будовою скелета;
· родинами і видами;
· термічним станом.
1. За місцем і способом існування рибу поділяють на:
• океанічну (зубатка, тунець, макрурус, нототенія, риба-шабля, риба-капітан);
• морську (тріска, камбала, палтус, пікша);
• прісноводну (стерлядь, минь, короп);
• прохідну, яка живе в морях, а нереститься в річках (осетрові, лососеві), або навпаки (вугор);
• напівпрохідні, які живуть в опріснених ділянках моря, а розмножуються в річках (лящ, сазан, судак, сом).
2. За розміром рибу розділяють на дрібну (до 200 г), середню (1–1,5 кг), велику (більш як 1,5 кг).
3. За характером покриву шкіри рибу класифікують на лускату, безлускату і з кістковими лусками – «жучками».
До лускатої риби відносять судака, ляща, кета, лина, зубана, коропа, карася та ін. До безлускатої належать сом, вугор, минь. Рибу з дрібною лускою (зубатка, навага) обробляють так само, як і ту, що без луски, тому її умовно відносять до цієї групи. «Жучками» (шипами) вкрита лише осетрова риба.
4. За будовою скелета поділяють рибу з кістковим скелетом (луската і безлуската) і хрящовим (осетрова риба, мінога).
5. Рибу поділяють на родини. У родини об’єднують рибу, що має однакові ознаки: форму тіла, будову скелета, шкіряний покрив, кількість і розміщення плавників тощо.
Марія Кузьмічук, категорійний менеджер напрямків м’ясопродукти; риба і морепродукти, мережі “Наш Край”|”SPAR”