Україна здебільшого експортує рибу готову або консервовану (сардини, сардинела, кілька або шпроти), свіжу, охолоджену або морожене рибне філе та інше м’ясо риб (лосось, тріска, судак), готові продукти із сурімі (крабові палички).
За липень-вересень 2020 року Україна експортувала на зовнішні ринки 1 005 т готової і консервованої риби на $ 2,1 млн. Такий результат у грошовому вираженні на $ 332,6 тис. (19%) більше порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Про це свідчать дані Державної служби статистики України.
Так, найбільшими покупцями цієї товарної позиції (у грошовому вимірі) стали Молдова (361 т на $ 603,4 тис.), США (69 т на $ 340,5 тис.), Грузія (144 т на $ 205,8 тис.) та Азербайджан (93 т на $ 123,3 тис.). На частку цих країн припадає 60% експортних поставок готової і консервованої риби. Значні поставки також здійснені у Білорусь, Латвію та Узбекистан.
Якщо розглянути в розрізі товарних позицій, то за липень-вересень минулого року найбільше експортовано готової або консервованої риби (в абсолютному вираженні):
– сардин, сардинели, кільки або шпрот – 750 т на $ 957,6 тис.;
– оселедця – 38 т на $ 143,9 тис.;
– скумбрії – 18 т на $ 41,8 тис.;
– анчоусів – 7 т на $ 80,5 тис.
Марія Кузьмічук, категорійний менеджер напрямків м’ясопродукти; риба і морепродукти, мережі “Наш Край”|”SPAR”