У 2020 році у зв’язку з пандемією ресторанному бізнесу довелося непросто. Для багатьох закладів стояло питання не як розвиватися, а як вижити. У 2021 році епідеміологічна ситуація і пов’язані з нею обмеження багато в чому продовжать диктувати свої правила. Тому пріоритетним трендом у гастрономічному світі залишиться максимальна клієнтоорієнтованість, а саме будь-якими способами задовольняти потреби потенційних покупців та замовників.
1. Інтернаціональна кухня
Багато людей були позбавлені можливості подорожувати світом і знайомитися з національними кухнями різних країн. Тому один із трендів 2021 року – орієнтація на автентичні страви популярних кухонь світу (японську, тайську, китайську, індійську, середземноморську). До того ж їх можна пробувати, не виїжджаючи за кордон і навіть не виходячи з дому, якщо замовити доставку.
2. Домашня їжа на замовлення
Через обмеження багато дорослих і дітей залишаються вдома. При цьому перші змушені віддалено працювати, а другі – вчитися. Не у всіх є час щодня балувати сім’ю різноманітними стравами на сніданок, обід і вечерю. Тренд – замовлення їжі в домашніх кулінаріях супермаркетів або ресторанів.
3. Інша тенденція – доставка наборів продуктів для приготування простих страв (рецепти та технологія приготування додаються).
4. Монокухня
У 2021 році зросте популярність монопродуктових ресторанів. Такий формат передбачає приготування лише однієї або кількох страв, але в різних варіаціях. Наприклад, у кафе можуть подавати різні версії борщу, пельменів, млинців або бургерів.
5. Здорове харчування
Багато хто став приділяти більше уваги власному здоров’ю. На появу наступного тренду вплинуло кілька факторів. По-перше, люди не хочуть наїсти зайві кілограми, перебуваючи тривалий час удома і не маючи можливості відвідувати спортзали. По-друге, лікарі стверджують, що якість харчування безпосередньо впливає на наш імунітет. Саме тому гастрономія 2021 року буде багато в чому прив’язана до найкращих традицій правильного харчування.
Найкращими традиціями здорового харчування буде:
– вибір фермерських продуктів, зокрема напівфабрикатів;
– скорочення в раціоні харчування частки тваринної їжі і ставка на продукти рослинного походження;
– покупка хлібобулочних виробів з цільнозернового, житнього, кукурудзяного або рисового борошна.
Заклади швидкого харчування додають у меню більше позицій, які відповідають концепції нового часу під назвою healthy street food.
6. Екологічність і високі технології
Компанії починають виробляти упаковку з перероблених матеріалів, їстівний посуд і багаторазові пакети. Також у моду входять всілякі замінники: м’ясо без м’яса, цукор без цукру, алкоголь без алкоголю. З їхньою допомогою можна не відмовляти собі в гастрономічних радощах, але при цьому харчуватися з потенційно меншою шкодою для здоров’я.
7. Кавова мода 2021 року
У наступаючому році трендом стане кава. Причому деколи в найсміливіших колабораціях: кавовий йогурт, кава-смузі, лате з цукровою ватою, флетвайт з рослинним молоком, дальгона-кава. Капучино через свою простоту і універсальність збереже модні позиції і 2021 року.
Тетяна Басалик, технолог мереж "Наш Край"|SPAR