Подарунок на новорічні свята та потрібна річ при блекауті: у Дніпрі виготовляють екологічні свічки
Подарунок на новорічні свята та потрібна річ при блекауті: у Дніпрі виготовляють екологічні свічки
2023-12-26

Підприємство «CandlesBio» з Дніпра виготовляє декоративні свічки з екологічного пальмового воску більше 10 років. Наразі їх продукцію відома у багатьох регіонах країни, її можна придбати у великих супермаркетах.

Нещодавно  «CandlesBio» стало фіналістом проєкту START SPAR для підприємців, які виробляють унікальний продукт та прагнуть вийти на новий рівень у бізнес

Про те, як виникла ідея виготовляти свічки, чим свічки з пальмового воску відрізняються від парафінових, чому їх можна виробляти лише вручну, як повномасштабне вторгнення та війна вплинули на бізнес та про вихід на європейський ринок Бізнес.Район розповів підприємець Денис Чернявський.

 

Свічки від  «CandlesBio»

Почали з різних свічок, а згодом перейшли на пальмовий віск

Бізнес з виготовлення свічок започаткував його батько Андрій. Він подорожував Європою та шукав ідею для власної справи, там побачив, як виробляють різні свічки. У 2007 році він почав виробляти  такий продукт у рідному Дніпрі. Але попит був тоді не дуже великий почав виготовляти  свічки з парафіну. Однак, на цьому ринку була велика конкуренція, крім того, Андрію хотілося зробити щось оригінальне, своє, що відрізнятиме його від інших підприємців. 

У 2013 році у нього виникла ідея виготовляти свічки з нової сировини  — пальмового воску. Саме в цей час Денис почав допомагати батьку у бізнесі. Він вже закінчив Дніпровський  транспортно-економічний фаховий коледж, за спеціальністю комерційна діяльність. Денис заочно вчився у виші за напрямком  економіка підприємства та паралельно працював на підприємстві.

 

Свічки з пальмового воску

Їм довелося починати все з нуля, обладнання підприємства для парафінових свічок не підходило для виготовлення пальмових. Вони вклали всі збереження у нове обладнання та  покупку першого контейнеру воску.

 

Свічки екологічні, органічні та горять довше за парафінові

За словами Дениса Чернявського пальмова свічка від парафінової відрізняється за багатьма показниками.

Так, цей віск – продукт переробки пальмового листя і відновлювальний ресурс.  Тобто, ця сировина екологічна та органічна, на відміну від парафіну, який отримують в процесі переробки нафти.  Тож при горінні парафіну, навіть харчового, у повітря виділяються  канцерогени – бензол та толуол. Вони шкідливі для здоров’я і часто їх використовувати не можна.

«На відміну від парафінових, наші свічки екологічні та нешкідливі для здоров’я. Про це говоримо не лише ми, а  виробники пальмового воску. Європейські компанії, які виготовляють подібні свічки також кажуть, що вони  безпечні», — додав Денис.

 

Екологічні свічки з Дніпра

При виготовленні свічок від «CandlesBio»  використовують якісні  натуральні німецькі барвники. Крім того, натуральний гніт дає правильне прогорання, свічки не димлять та не виділяють специфічного неприємного запаху при горінні.  

 

«Вони горять на 30% довше за парафінові, а також приємні на дотик, не залишають бруду, жиру на руках, мають унікальний малюнок завдяки сировині та технології»,  —  розповів підприємець. 

Свічки із пальмового воску виготовляють вручну

Наразі на підприємстві працює четверо людей, в середньому в місяць виготовляють 4 тонни продукції. До речі це ручна робота, бо наразі неможливо автоматизувати виробництво з цього виду воску. Тобто, виготовляти їх на конвеєрі їх, як парафінові, неможливо.

«Зі свого боку, ми оптимізували всі процеси на виробництві, аби праця була легка та  раціональна, але це можуть робити тільки люди», — додав підприємець.

 

Пальмовий віск у гранулах, який закуповують за кордоном, плавлять у спеціальних баках. Поки він плавиться,  у форми вставляють гніт, у віск додають барвники. Розплавлений віск  заливають у форми, де він застигає, потім на спеціальному обладнання вирівнюють свічку. Після цього продукцію стікерують, пакують та відправляють на склад. 

Свічки циліндричної форми виготовляють різної товщини та довжини. Так, найбільша свіча  – 70 на 200 міліметрів важить 650 грамів  і  коштує 295 грн. А найменша свічка розміром 55 на 70 міліметрів, вагою  150 грамів – 70 грн.

Війна вплинула на логістику

Підприємець закуповує пальмовий віск за кордоном. Він коштує на 20 – 30% дорожче від парафіну. За словами Дениса, ситуація з блокадою кордону не вплинула на виробництво, бо сировину закуповують великими обсягами. Тож пальмового воску на підприємстві вистачать ще п’ять місяців роботи. 

Однак, повномасштабне вторгнення  та війна суттєво вплинули на транспортування воску.

«Ми закупаємо сировину в Малайзії. До вторгнення її доставляли в порт Одеси, звідки потім  у контейнері перевозили у Дніпро. Тепер пальмовий віск їде до литовського порту Каунас, а потім його везуть автотранспортом в Україну. Виходить подвійна логістика.  Це вплинуло на собівартість продукції», — розповів підприємець.

Крім того, підприємство через війну втратило деяких постійних клієнтів, які купували свічки один – два рази на місяць пакунками  для медитації та заспокоєння.

«У нас були постійні покупці – жінки та дівчата, які зараз виїхали за кордон через війну», — додав він.

 

Свічки - подарунок та потрібна річ при блекауті

Однак, декоративні свічки  продовжують купувати. Так, перед новорічними та різдвяними святами продажі збільшуються у 10 разів.

 

«Під час минулорічного блекауту за три дні у нас розкупили всю продукцію, яка була на складах. Крім того, у нас не дуже часто вимикали світло, тож вдалося активно попрацювати в цей час», — розповів підприємець.

 Плани на наступний рік

Наступного року підприємство планує вийти на європейський ринок.

«Шукаємо партнерів у Європі, аби імпортувати свій товар. Європейці роблять ставку на екологічність, тож їх має зацікавити наш товар. Тим більш у нас буде трохи нижча, у порівнянні з  європейськими виробниками, собівартість свічок», — поділився планами підприємець.

 Де можна придбати екологічні свічки з Дніпропетровщини 

Якщо ви не встигли придбати подарунок чи святкову прикрасу для оселі  на Різдво чи Новий рік, то свічки від «CandlesBio» ще  можна купити у супермаркетах SPAR за адресами:

  • Волинська область, місто Володимир, вулиця Ковельська, 132;
  • Волинська область, місто Луцьк, вулиця Конякіна, 7а;
  • Житомирська область, місто Бердичів, вулиця Житомирська, 113;
  • Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Січових Стрільців, 78;
  • Київська область, селище Ставище, вулиця Цимбала Сергія, 13/1;
  • Львівська область, місто Львів, вулиця Кульпарківська, 64а;
  • Полтавська область, місто Полтава, вулиця Головка, 15;
  • Рівненська область, місто Вараш, вулиця Енергетиків, 19;
  • Харківська область, місто Харків, вулиця Кооперативна, 1а;
  • Львівська область, місто Борислав, вулиця Трускавецька, 125.

Також ця продукція продається на сторінці підприємства в інстаграмі.