Енергетичні батончики без цукру: підприємець з Львівщини виготовляє корисні перекуси за власним рецептом
Енергетичні батончики без цукру: підприємець з Львівщини виготовляє корисні перекуси за власним рецептом
2023-11-09

Енергетичні батончики без цукру: підприємець виготовляє корисні перекуси за власним рецептом

Юліан Витрикуш зі Львівщини ризикнув розпочати власний бізнес, коли в Україні вже пів року тривала повномасштабна війна. Наразі він виготовляє за своїм рецептом енергетичні батончики з натуральних та корисних інгредієнтів.

Нещодавно Юліан став фіналістом проєкту START SPAR від SPAR для підприємців, які виробляють унікальний продукт та прагнуть вийти на новий рівень у бізнесі. Про те, як спорт та сини допомогли йому відкрити власну справу, пошуки рецепта поживного та смачного перекусу, кулінарні експерименти на власній кухні, успіхи та труднощі середнього бізнесу в сучасних реаліях, підприємець розповів виданню Бізнес.Район.

 

 

 

Юліан Витрикуш вже понад рік виготовляє фруктово-горіхові батончики «АНАМАЄШ pereKUS» за оригінальним рецептом під торговельною маркою «АНАМАЄШ». До започаткування власної справи він готував батончики для себе.

Свого часу чоловік закінчив виш за спеціальністю банківська справа та працював в банку. Згодом став менеджером, а потім і керівником відділу з постачання Львівської майстерні шоколаду. Але він мріяв про власну справу, яка б приносила не лише прибуток, а й задоволення. Втілити мрію допомогли спорт і його сини.

 

Перекус для спортсмена

Юліан давно захоплюється тріатлоном та вивчає нутриціологію – науку про правильне харчування.

 

 

«Тріатлон – це довгі дистанції, аби їх подолати необхідно багато енергії. Тож мені було цікаво приготувати для себе смачний, корисний та поживний перекус, який дозволить швидко відновити сили. Перші батончики готував на власній кухні, а мої сини стали першими дегустаторами. Після їх візитів на кухню з 10-20 батончиків на столі залишалося лише п’ять-шість штук. Корисні смаколики прийшлися малечі до вподоби», – розповів Юліан.

Сини подали йому ідею не тільки готувати, а й продавати енергетичні батончики.

Пошук ідеального рецепта на власній кухні

Рецепт поживного перекусу підприємець вигадав сам, хоча зізнається, що вийшло у нього не одразу. У батончику всі інгредієнти натуральні та не піддаються під час приготування термообробці. Основа перекусу – фінікова паста, до якої додаються вівсяні пластівці, кеш’ю паста, волоський горіх і подрібнені какао-боби.

«Це не порошок і не перетерте какао, а саме крупка з подрібнених бобів», – уточнює підприємець.

Колись він їздив у відрядження до Колумбії, де багато часу провів на какаових плантаціях та дізнався про корисні властивості бобів. До того ж місцеві жителі додають їх майже у всі страви та напої. Саме тому вирішив, що в його батончику обов’язково будуть какао-боби.

Юліан розповідає, що на власній кухні йому довелося довго експериментувати з пропорціями інгредієнтів, аби батончик мав правильну консистенцію, не був занадто сухий та не розвалювався.

 

«Радився зі знайомими технологами, які рекомендували додати сироп чи мед, щоб скріпити всі інгредієнти. Але вирішив не використовувати ніяких цукрів, бо продукт має бути повністю натуральним», – пригадує пошуки ідеального рецепта підприємець.

Згодом такий рецепт він знайшов, а разом з ним і приміщення в оренду та обладнання, на якому виготовляє корисні смаколики. Вже в серпні минулого року Юліан на власному виробництві виготовив першу партію батончиків.

Чорно-біла обгортка та незвична назва

До речі, обгортку для своїх енергетичних батончиків він придумав сам.

«Упаковка повинна привертати увагу покупця. У нас обгортка у мінімалістичному стилі. Більшість енергетичних батончиків продають у яскравих, кольорових обгортках, а у нас чорно-білий дизайн, лише червоним підкреслили, що снек натуральний та без цукру. Макет правили кілька разів», – розповів Юліан, як з дизайнером працював над обгорткою.

Цікава і назва батончиків – «АНАМАЄШ pereKUS» та торговельної марки «АНАМАЄШ». За словами підприємця, у нього часто питають що це означає.

«Це діалектичне поєднання слів, яке означає «ось маєш» або «на, тримай» смачний та поживний перекус», – відповідає він.Син допомагає на виробництві

Попередній професійний досвід допоміг Юліану започаткувати власний бізнес, швидко знайти постачальників якісних інгредієнтів, упаковки та покупців.

Наразі в його цеху працює промисловий міксер, який перемелює всі інгредієнти в однорідну масу, екструдер пресує цю масу і видавлює в форму батончиків, які треба порізати та зважити. Крім того, там є флоу-пак машина, яка загортає готові смаколики у поліетиленову плівку.

Підприємцю довелося купити вживане обладнання, бо це дешевше, однак модернізував його за допомогою знайомих інженерів. Всі процеси на виробництві автоматизовані. Для приготування батончиків необхідно не більше двох працівників. Зараз Юліан працює там сам, іноді йому допомагає 9-річний син.

Виробничі потужності цеху дозволяють виготовляти до 10 тисяч батончиків щомісяця. Наразі підприємець працює під замовлення та готує три-чотири тисячі енергетичних снеків.

«У мене є угода з книгарнею-кав’ярнею Старого Лева. Ці заклади працюють у Львові, Києві, Одесі, Дніпрі. У кав’ярні Старого Лева будь-якого з цих міст можна знайти нашу продукцію», – розповів Юліан.

Поки підприємець виготовляє снеки одного виду, батончик коштує 25 гривень.

Про плани

Юліан Витрикуш згодом планує під торговою маркою «АНАМАЄШ» виготовляти батончики з іншими смаками та енергетичні гелі. Крім того, він хоче запустити сувенірну лінійку: виготовляти футболки, кепки зі своїм логотипом.

За його словами, сучасний підприємець має бути стійким та непохитним, ніколи не опускати руки, знати для чого працює і бути відданим своїй справі.

Про умови конкурсу START SPAR від SPAR Юліан Витрикуш дізнався від дружини. Він вирішив подати заявку, бо давно мріяв, аби його батончики продавали у супермаркетах.

Після подачі заявки Юліана запросили на співбесіду, а згодом повідомили, що він увійшов у десятку фіналістів. У листопаді та грудні його фруктово-горіхові батончики без цукру «АНАМАЄШ pereKUS» продаватимуть у супермаркетах SPAR.

Придбати товари протягом листопада-грудня можна буде у супермаркетах SPAR за адресою:

Волинська область, м. Володимир, вул. Ковельська, 132 Волинська область, м. Луцьк, вул. Конякіна, 7а Житомирська область, м. Бердичів, вул. Житомирська, 113 Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, 78 Київська область, смт. Ставище, вул. Цимбала Сергія, 13/1 Львівська область, м. Львів, вул. Кульпарківська, 64а Полтавська область, м. Полтава, вул. Головка, 15 Рівненська область, м. Вараш, вул. Енергетиків, 19 Харківська область, м. Харків, вул. Кооперативна, 1а Львівська область, м. Борислав, вул. Трускавецька, 125