Розподільчий центр мереж SPAR та «Наш Край» став частиною найтривалішого у світі перфоменсу
Розподільчий центр мереж SPAR та «Наш Край» став частиною найтривалішого у світі перфоменсу
2023-02-02

У листопаді в Луцьку розпочався масштабний проєкт «Космогонія». За 18 місяців має з’явитися найбільша картина у світі, а сам процес створення буде найтривалішим перфоменсом, адже за ним може спостерігати будь-хто.

Назва «Космогонія» походить від грецького слова «народження». Тож сам проєкт – це діалог з глядачем про те, як «Хтось, якимось чином, створив щось та когось, та про те, для чого це все».

Варто зазначити, що діалог – це не лише метафора. Адже будь-хто може завітати у Музей сучасного українського мистецтва Корсаків та на власні очі побачити, як Петро Антип створює найбільшу в світі картину. Автор родом з Горлівки, що на Донеччині, однак з початку війни, у 2014 переїхав до Києва. Зараз працює в Україні та Німеччині.

У процес творення «Космогонії» залучені й працівники розподільчого центру мереж магазинів SPAR та «Наш Край». Адже з січня РЦ знаходиться безпосередньо у тому ж приміщенні, де пишеться картина, тож вони живі свідки та водночас учасники перфоменсу. По завершенню певного фрагмента його закріплюють на стіну. Тому композиція – це по суті живий організм, який народжується та виростає на очах у сотень людей.

«Досі мистецтвом вважалося те, що втратило функціональність (практичну доцільність) або не мало її взагалі. У нашому проєкті функція (виробничі процеси, які можна буде спостерігати) набуде естетичного змісту. Глядачі та працівники будуть отримувати унікальний психоемоційний досвід. Реальний виробничий процес, буде невіддільною частиною арт-проєкту», – розповідає Віктор Корсак, куратор проєкту «Космогонія» і фундатор МСУМК.

Триватиме робота 18 місяців, а у результаті матимемо найбільше живописне полотно у світі, висотою 10 метрів, шириною – 200 метрів. Площа складатиме 2 тисячі м2 і буде сформована з 300 фрагментів, кожен із яких одночасно буде окремим самостійним артоб’єктом.