Презентація монографії «Анатомія ритейлу» та дискусія про те, як поєднати теорію і практику.
Презентація монографії «Анатомія ритейлу» та дискусія про те, як поєднати теорію і практику.
2021-06-25

У Луцьку 24 червня відбулась презентація колективної монографії «Анатомія ритейлу» за редакцією Віктора і Романа Корсаків та тематичний круглий стіл на тему «Проблеми інтеграції теорії і практики у сучасному ритейлі». Подія пройшла в унікальній локації, - Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, - та вийшла незвичайно цікавою, адже на заході не просто розповідали про книгу і процес її написання, а влаштували круглий стіл, на якому обговорили питання інтеграції теорії та практики в сучасному ритейлі.

До обговорення долучилися представники Волинського національного університету імені Лесі Українки, Луцького національного технічного університету, Волинської торгово-промислової палати. Модерувала захід директорка луцької Бізнес-академії практичного менеджменту Тетяна Репницька.

Учасниками круглого столу стали:
• Віктор Корсак – Голова Ради директорів VolWest Group, Доктор економічних наук, кандидат медичних наук, фундатор музею сучасного українського мистецтва Корсаків;
• Роман Корсак – Генеральний директор VolWest Group;
• Віталій Киричук – Віце-президент Волинської торгово-промислової палати;
• Наталія Благовірна – Волинський національний університет імені Лесі Українки, Проректор, кандидат філологічних наук, доцент;
• Наталія Коленда – Волинський національний університет імені Лесі Українки, декан факультету економіки та управління, кандидат економічних наук, доцент;
• Олена Стащук – Волинський національний університет імені Лесі Українки, Завідувач кафедри фінансів, доктор економічних наук, професор;
• Лариса Черчик – Волинський національний університет імені Лесі Українки, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту та адміністрування;
• Оксана Ляшенко – Луцький національний технічний університет, Проректор, Доктор економічних наук, професор;
• Олена Лютак – Луцький національний технічний університет, Доктор економічних наук, професор;
• Любов Ліпич – Луцький національний технічний університет, Доктор економічних наук, професор кафедри підприємництва, торгівлі та логістики ;
• Руслана Лазарєва – власниця мережі книгарень “Руніка”.

Голова ради директорів групи компаній VolWest Group, доктор економічних наук, кандидат медичних наук, фундатор МСУМКу Віктор Корсак розпочав презентацію книги, подякувавши всім, хто завітав, та анонсував цікаве обговорення.

«Сьогодні нетипова презентація. Цікаво було б поспілкуватися з присутніми на тему теорії і практики, тому що в нас теорія «живе» своїм життям, а практика – своїм. Я думаю, що після нашого сьогоднішнього спілкування виникнуть якісь нові ідеї і думки, як зробити синергію цих двох речей», – зазначив Віктор Корсак.

Він почав круглий стіл з обговорення того, які шляхи інтеграції теорії та практики існують, і для чого їх потрібно наближувати:

«Я маю досвід і з одного боку барикад, і з іншого.  Багато років займався наукою і займаюся практикою. В університетах наші студенти щось вчать, і все це їм начебто потрібне. Проте я постійно спілкуюся з менеджментом і сьогодні в Україні його рівень дуже низький в теоретичному аспекті. Все відбувається на інтуїції. Але ж існують простіші шляхи вирішити проблему».

Тому, за словами Віктора Корсака, менеджменту компанії VolWest Group захотілося створити таку книгу, яка б поєднала і теоретичні аспекти, і практичні. Пояснити, чому відбуваються певні процеси в бізнесі, як вирішити певні питання і показати це на практичних прикладах.

«Ми живемо в шалений час, в шаленому інформаційному потоці. Ми ні на що не маємо часу. Наука як така перестає існувати, а будь-які фундаментальні розробки створюють виключно для практичних цілей. Є якийсь теоретичний винахід – він одразу має інтегруватися у практику. Якщо в практиків є проблема, вона має надходити до вчених, які могли б її вирішити», – пояснив Віктор Корсак проблематику поєднання теорії і практики.

Значну частину обговорення присвятили й темі дуальної освіти, адже це один зі шляхів наближення теорії та практики. Це один з методів навчання, де теорію вивчають в університеті, а практику – одразу на підприємствах.

Освітяни зазначили, що сучасна освітня система намагається адаптуватися до того, щоб зменшити розрив між теорією і практикою. Зокрема і через впровадження елементів дуальної освіти. Її вже практикують у Волинському національному університеті імені Лесі Українки та Луцькому національному технічному університеті.

Представники волинських вишів переконані, що потрібно встигати за інноваціями і здобувати нові компетенції та інструменти. І в цьому може допомогти місцевий бізнес. Для освітян цінно, коли роботодавці залучені до викладання певних дисциплін.

«Дуже важлива комунікативна складова, коли працедавець говорить про цінність освіти студентам і водночас дає практичні знання. Ми розуміємо цінність поєднання теорії й практики. Приємно, коли роботодавці звертаються до нас. Бізнес шукає взаємодії з освітою, і освіта хоче комунікації з бізнесом, тому разом ми цього досягнемо», – зазначила учасниця круглого столу, проректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Наталія Благовірна.

Генеральний директор компанії VolWest Group Роман Корсак  своєю чергою розповів, як, на його думку, можна вирішити проблему поєднання теорії і практики в ритейлі, і зачепив проблему актуальності наукових досліджень.

«Дослідник отримує задоволення, коли він щось відкриває. Але найбільше задоволення він отримує, коли бачить, що ці відкриття впроваджуються у реальне життя. Дуже багато цікавих наукових теорій і відкриттів упроваджуються у світ через 10-30 років.

Ми зі свого боку готові надати свої майданчики та дані. У нас цих можливостей дуже багато.  Тоді час від відкриття інновації до впровадження її в життя дуже сильно зменшиться, а науковці й практики будуть щасливішими».

Присутні погодилися, що треба сконцентруватися на прикладних дослідженнях, які б допомогли бізнесу.

На круглий стіл завітала й Руслана Лазарева, власниця мережі книжкових магазинів «Руніка». Вона поділилася своїми враженнями про монографію «Анатомія ритейлу»:

«Це книга, якої дуже не вистачає в Україні, і напевно, у світі. Щодня ми бачимо покупців, які приходять і купують зрозумілу для прочитання бізнес-літературу. Вони хочуть не фундаментальних знань, які отримують у вишах, а практичних. Ця книга розрахована на всіх. Вона не тільки стосується роздрібної торгівлі продуктами харчування. Вона підійде і тим, хто хоче почати свій бізнес, і тим, хто хоче розвивати наявний. Така книга з’явилася в Україні вперше за 20 років».

У підсумку учасники круглого столу домовилися працювати спільно і використовувати всі можливості освітян і базу компанії VolWest Group задля вирішення проблеми поєднання теорії і практики.

Модераторка заходу Тетяна Репницька зазначила, що монографію зробили колективною не випадково, адже одна людина не може бути компетентною у всіх сферах. У кожному розділі «Анатомії ритейлу» кожен автор писав про те, з чим працює.

Тож всіх авторів і співавторів монографії покликали на вручення свіжих примірників книги та подарунків. Кожен, хто доклав зусиль до створення «Анатомії ритейлу», зміг поділитися емоціями та спогадами процесу написання книги. Потім велика команда великої компанії зібралася разом з учасниками круглого столу для пам’ятного фото.

Анотацію та детальніше про зміст та авторів Бізнес-видання дивіться тут:

Посилання на офіційний лендінг видання ▶ anatomiaretail.pw

Буктрейлер https://www.youtube.com/watch?v=zejHK8fBofk

 

За матеріалами ресурсу business.rayon.in.ua