Японські пельмені гьодза – страва, яку готують трьома способами
Японські пельмені гьодза – страва, яку готують трьома способами
2021-12-03

Побутує стійке переконання, що японська гастрономічна культура – ​​явище дуже самобутнє. Її неможливо переплутати з будь-якою іншою. Це стосується як високої кухні, так і популярних демократичних страв. А ще в японців є гьодза – страва настільки популярна, що вже ніхто і не пам’ятає, що вона родом з Китаю.

Гьодза – традиційна закуска до будь-якого алкогольного напою, як-от ковбаса в Україні. Гьодза – всесезонна та поширена японська страва. Водночас гьодза, як і рамен,  щонайперше китайська страва, що самим фактом свого існування показує глибокий зв’язок культур цих двох країн. Гьодза поширена і в закладах громадського харчування, до того ж будь-якого рівня, і в меню доставки, і в домашній кухні. Гьодза – «тепла», проста страва, вона годиться і для вечірок у компаніях, і для скромної сімейної, і для холостяцької вечері, це універсальна страва. Напівфабрикати або готові пельмені гьодза продають практично в кожному продовольчому магазині в будь-якому регіоні Японії.

З функціонального погляду гьодза – точна копія пельменів. Окрім того, китайське походження гьодза і пельменів пояснює і певну подібність з погляду рецептури. Тісто в гьодза, як правило, більш тонке та м’яке. Його готують переважно з пшеничного борошна. Начинка – м’ясний фарш (найчастіше в Японії використовують свинину), або капуста, або креветки або інші морепродукти. Також у начинку додають цибулю, часник, спеції, соєвий соус.

У Японії існує три головні способи приготування гьодза – смажені на сковорідці (які-гьодза), смажені в киплячому маслі (аге-гьодза) і зварені в окропі (суї-гьодза). Останній варіант найближчий до звичних нам пельменів. Смажені пельмені гьодза – японська версія приготування, у Китаї не поширена. Як приправа для гьодза використовують різні варіанти соєвого соусу, а також оцет, китайські гострі приправи; іноді використовують дрібнопорізану зелену цибулю тощо. Молочні продукти (сметана, молочний соус ) з японськими ґьодзами не поєднуються.

Неофіційною «столицею» гьодза в Японії визнано місто Уцуномія, столицю префектури Тотігі на північному сході від Токіо. Тут десятки недорогих, демократичних закладів, що спеціалізуються на гьодзі. У деякі з них вишиковуються годинні черги в будь-який час і в будь-яку погоду. Багато хто навіть приїжджає спеціально з інших міст спробувати місцевий делікатес. А ще на привокзальній площі міста встановлено жартівливий пам’ятник пельменю гьодзу.

Смакувати цими екзотичними стравами можна і в наших торговельних закладах. Ці смаколики поєднали як курятину, так і свинини. У своєму виробництві цих страв ми використали і корінь імбиру, що надав пікантності  фаршу,  і зелену цибулю, як джерело вітамінів та інші інгредієнти, що створили неповторний смак гьодза. Смакуйте та насолоджуйтесь.

 

Тетяна Басалик, технолог мереж “Наш Край”|SPAR