СТАЛИЙ РОЗВИТОК У ФОКУСІ. ХОЛОДИЛЬНІ СИСТЕМИ SPAR NORWAY
СТАЛИЙ РОЗВИТОК У ФОКУСІ. ХОЛОДИЛЬНІ СИСТЕМИ SPAR NORWAY
2021-05-19

Як відповідальний глобальний роздрібний бізнес SPAR постійно адаптує свою діяльність, щоб скоротити викиди CO2 і споживання енергії. У Норвегії SPAR встановив нову систему охолодження, яка може вдвічі знизити споживання енергії порівняно з більш традиційними конструкціями. Нова технологія переважно зачіпає технічну частину, тому покупці не помітять жодної різниці в магазині.

SPAR Røyken в графстві Вікен, як повідомляється, є першим магазином у Скандинавії, який встановив новітні технології в холодильних системах, створених Kelvin AS. Передбачається, що з новим обладнанням від Advansor знизяться витрати енергії на охолодження приблизно на 58%. Це зниження еквівалентно 200 000 кВт⋅год на рік порівняно з системою, яка використовувалася раніше. З огляду на приблизну вартість енергії 0,8 крон за кВт⋅год, SPAR Røyken може заощадити 160 000 норвезьких крон (більш як 15 000 євро) на своїх щорічних рахунках за електроенергію, створивши при цьому більш екологічно безпечний магазин.

Звичайна система охолодження працює, забираючи тепло в охолоджуючої і морозильної камер та транспортуючи його для відводу в інше місце. Щоб відвести це тепло, його потрібно підняти до температури вище тієї, на якій воно виділяється. Якщо зовнішня температура становить 30 °C, тепло, що відбирається з охолоджувальної і морозильної камер, має бути збільшено з –2 °C до 30 °C. Цей підйом здійснює компресор, найбільш енергоємний компонент холодильної системи.

Це означає, що холодильна система має враховувати всі можливі сценарії експлуатації, оскільки температурні вимоги для харчових продуктів залишаються незмінними незалежно від зовнішніх факторів. Тому холодильні системи створені для того, щоб вони могли працювати в ті дні, коли на вулиці тепліше, ніж 30 °C. Оскільки в Норвегії таке трапляється рідко, звичайні системи більші і дорожчі, й експлуатуються зі зниженим регулюванням.

Переваги економії місця

Рішення в SPAR Røyken для магазину площею 900 м² включає ежектор, а також нову компресорну технологію. Він кидає виклик традиційним методом, використовуючи ежектор для створення частини підйому, з яким зазвичай справляються компресори, що допомагає скоротити споживання енергії. Крім зниження витрат на електроенергію, нова система пропонує значні переваги в економії місця.

«Комбінація нової компресорної технології та ежектора дозволяє нам краще адаптувати продуктивність системи. У майбутньому це допоможе виробляти менші за розміром і менш дорогі об'єкти», – пояснює Ерік Хоксред, менеджер із проектів та розвитку Kelvin AS. «Оскільки SPAR Røyken – перший магазин, який встановив цю систему, ми будемо використовувати її для всебічного тестування і подальшої діяльності».

«У минулому у нас був величезний технічний простір, який був заповнений вщерть, щоб розмістити систему охолодження. У новій системі все уміщається в шафі, що дозволяє заощадити багато місця в магазині», – каже Бйорн Сорлі, менеджер магазину SPAR Røyken. Він додає, що система також виявилася надзвичайно надійною, що дає йому душевний спокій.

Відстеження прогресу

Усі відповідні компоненти холодильної системи в SPAR Røyken мають окремий лічильник енергії, тож оператори можуть відстежувати результати використання і документувати ділянки для оптимізації.

SPAR Норвегія у цей час працює з Кельвіном над встановленням рішення в кількох інших місцях. Проект охолодження отримав підтримку Enova, норвезького державного підприємства, яке просуває методи енергоефективності.

«Завдяки проекту в SPAR Røyken SPAR Норвегія показує, що вони дуже далекоглядні та амбітні щодо своєї прихильності до енергоефективних та екологічно безпечних рішень», – каже Ерік Хоксред.

 

За матеріалами SPAR International