Розвиток ВТМ: тенденції та перспективи
Розвиток ВТМ: тенденції та перспективи
2023-02-11

Популярність власних торгових марок роздрібних мереж всього за декілька років зробила грандіозний ривок — з практично невідомого поняття до статусу норми і одного з найпривабливіших інвестпроектів у рітейлі. Цей сегмент виявився одним з небагатьох, якому криза пішла на користь.

Оскільки вітчизняний рітейл молодий, його складова — ВТМ (власні торгові марки (Private label) мереж супермаркетів, які виготовляють на замовлення) — має всього кількарічну історію. За останні роки попит на недорогу продукцію через зниження доходів населення значно зріс.

При цьому в Україні поки мало у кого з рітейлерів частка продажів ВТМ переходить відмітку в 30%, проте в деяких магазинах доля Private Label в загальному товарообороті складає 25-31%. Продажі ВТМ у нас поступово набирали обертів і наближались до європейських показників до початку пандемії COVID-19, яка значно вплинула не тільки на поведінку покупців, їх звички, але й на ріст продажів засобів особистої гігієни, дезінфекторів, масок та продуктів довготривалого зберігання, а також стала драйвером для багатьох процесів, які уже були запущені на ринку FMCG.  Ріст популярності ВТМ характерний і для всіх країн Європи, що підтверджують щорічні дослідження PLMA, де практично у всіх країнах ринкова доля Private Label перевищила 30%.  

Так, у Великобританії, Німеччині, Італії, Австрії та Франції ВТМ складали понад 40%. В Нідерландах доля Private Label досягла 37%. В сусідній Бельгії ринкова частка зросла до 44%. Досить сильними ринками для ВТМ залишаються Португалія (перевищила 43%), Швейцарія та Іспанія (по 50%). В Норвегії доля Private Label перевищила 34%, в Швеції виросла до 33%, а у Фінляндії залишилась вище 30%, показала значний ріст за рік в Туреччині і наздогнала Грецію зі значенням вище 31%. У Польщі, Угорщини, Чехії і Словаччини була вище 30%. 

Вітчизняні компанії також констатують, що економічний спад сприяв популярності ВТМ. Оскільки з початком пандемії/війни покупці почали дбайливіше ставитися до своїх витрат, то відповідно продукти під власними торговими марками сталі ще більш затребувані. Розвиток даного сегменту в сьогоднішній час є такою ж важливою частиною стратегії рітейл-напряму бізнесу, як і до кризи COVID-19.

Враховуючи популярність обговорюваних проектів, попит на послуги виробників, здатних забезпечити високу якість при невисокій маржі, збільшився, що дозволяє компаніям вибірково підходити до такого партнерства. 

Оскільки відбір виробників проводять часто шляхом аукціону на зменшення ціни, то люфта для отримання високої рентабельності не залишається. Тому основна вигода, яку одержують виробники, – завантаження виробничих потужностей, прогнозований попит і нівеляція проблем зі збутом товару.

Найбільш складним моментом для виробників може стати конфлікт інтересів, оскільки іноді власні бренди і бренди торгових мереж виступають прямими конкурентами. Враховуючи, що під Private Label в основному випускають продукти масового споживання в середньому і низькому ціновому сегменті, то уникнути прямої конкуренції часто вдасться тільки завдяки винесенню власних товарів в дорожчий сегмент, що небажано в поточному періоді.

Враховуючи, що сплеск популярності ВТМ зумовлений, зокрема, пандемією та війною, експерти не виключають її короткостроковості з подальшим скороченням продажів. Проте зворотного тренду після завершення кризових явищ в економіці і зростання добробуту населення не чекають самі мережі.

Категорійна менеджерка напряму «Бакалія» в мережах «Наш Край» та SPAR Ірина Рудик