Мінеральна вода
Мінеральна вода
2021-01-22

Мінеральна вода – вода, що містить у своєму складі розчинені солі, мікроелементи, а також деякі біологічно активні компоненти.

Серед мінеральних вод виділяють мінеральні природні питні води, мінеральні води для зовнішнього застосування та інші.

Мінеральні води також мають важливе значення для оздоровлення, їх широко використовують у санаторно-курортних процедурах.

Так, води для зовнішнього застосування використовуються для ванн, купань, душів і в лікувальних басейнах, а також для інгаляцій та полоскань при захворюваннях носоглотки і верхніх дихальних шляхів, для зрошень і промивань порожнистих органів і інших подібних цілей.

Мінеральні води – складні розчини, в яких речовини містяться у вигляді іонів, газів, колоїдних частинок. Мінеральними природними питними водами називаються води, видобуті з водоносних горизонтів або водоносних комплексів, захищених від антропогенного впливу, що зберігають природний хімічний склад і відносяться до харчових продуктів.

Мінеральна питна вода має бути прозорою, безбарвною або з відтінками від жовтуватого до зеленуватого кольору рідиною, із смаком і запахом, характерним для речовин, які містяться в ній. У мінеральній воді можливий осад, адже в ній містяться мінеральні солі.

Залежно від загальної мінералізації питні мінеральні води класифікуються на:

– прісні (мінералізація до 1 г на дм³ включно);

– слабомінералізовані (мінералізація понад 1 до 2 г на дм³ включно);

– маломінералізовані (мінералізація понад 2 до 5 г на дм³ включно);

– середньомінералізована (більш як 5 до 10 г на дм³ включно);

– високомінералізовані (більше 10 до 15 г на дм³ включно).

Залежно від призначення питні мінеральні води класифікують на:

• столові – мінеральні води з мінералізацією менш як 1 г на дм³ і з вмістом біологічно активних компонентів менше встановленої концентрації. Столові води придатні для щоденного застосування здоровими людьми без обмежень;

• лікувально-столові – мінеральні води з мінералізацією понад 1 г і до 10 г на дм³ включно при концентрації біологічно активних компонентів менше встановлених норм або мінеральні води з мінералізацією менше 1 г на дм³, але при перевищенні деякими біологічно активними компонентами встановлених норм. Лікувально-столові води допускаються для столового споживання здоровими людьми без обмежень на тривалий період або нерегулярно;

• лікувальні – мінеральні води з мінералізацією понад 10 г на дм³ або з меншою мінералізацією, але при перевищенні концентрації деяких біологічно активних компонентів встановлених норм. Ці мінеральні води не рекомендовані для звичайного столового пиття.

 

Наталія Михайлова, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR