КАВА ВЛІТКУ
КАВА ВЛІТКУ
2021-05-24

Мені важко прокидатися без кави будь-якої пори року. Я люблю насолоджуватися смаком, ароматом, ритуалом її приготування та вживання. Каву потрібно пити поважно, завжди спокійно, з смаколиком або з книгою чи цікавим фільмом.

Мені подобається заварена кава та кава з рослинним молоком. Також вітаються ароматні спеції. Однак улітку я тестую рецепти літніх варіантів кавових напоїв, які ідеально підходять для спекотних днів.

Веганська версія кави мало чим відрізняється від кави з коров’ячим молоком, але кожному з нас подобається інший тип рослинного молока. Мій вибір – кокосові, соєві, мигдальні, вівсяні, горіхові та рисові напої. Ви можете придбати їх у супермаркетах SPAR. На ринку також є спеціальне молоко бариста, найчастіше соєве, якщо ви любите каву з пінним молоком. Кожен напій по-різному смакує і поводиться по-різному в поєднанні з кавою, тому іноді доводиться витрачати трохи часу та кави на пошук ідеального))). А все ж я рекомендую спробувати літні рецепти, бо вони того варті. Навіть якщо ви п’єте коров’яче молоко, час до часу перехід на рослинне буде приємною зміною звичних смаків.

Мало того, напої на рослинній основі мають різні харчові цінності. У соєвому молоці багато легкозасвоюваних білків, а також вітамінів групи В, магнію, фосфору, заліза, кальцію та калію. Мигдальне молоко багате на вітамін Е. Вівсяне – це щедре джерело клітковини та фолієвої кислоти. Корисні компоненти для кожного!

Холодна кава, веганський варіант

Інгредієнти для приготування двох порцій:

  • чашка еспресо (або 2–3 чайні ложки розчинної кави);
  • півсклянки холодної води;
  • 1,5 склянки рослинного молока (наприклад, соєве, кокосове, вівсяне, мигдальне) ;
  • 1 столова ложка кленового сиропу;
  • кориця;
  • мелений кардамон;
  • трохи ванілі;
  • кубики льоду.

Потрібно змішати каву, воду, рослинне молоко, кокосову олію, кленовий сироп та спеції, поки не з’явиться піна (завдяки кокосовій олії). Наприкінці додати кубики льоду або подрібнений лід.

Холодна апельсинова кава

Інгредієнти:

  • свіжовичавлений апельсиновий сік – 200 мл;
  • цедра апельсина – до смаку;
  • вода – 250 мл;
  • цукор – 150 г;
  • свіжозаварена кава (за тими пропорціями, які ви любите) – 4 склянки.

   Покласти цедру в каструлю з водою і прокип’ятити протягом 5 хвилин. Дістати цедру й охолодити сироп. Змішати апельсиновий сік із кавою та сиропом. Перелити каву у високі келихи, додати лід і вершки. На бажання прикрасити долькою апельсина.

Смузі з кави та бананів

Інгредієнти для однієї філіжанки:

  • 1 стиглий банан;
  • половина м’якого стиглого авокадо;
  • чашка еспресо (або 2 чайні ложки розчинної кави) ;
  • 2–3 столові ложки густого кокосового молока;
  • ложка кленового сиропу;
  • кориця.

Змішайте всі інгредієнти до однорідності й посипте корицею. Ви можете пити каву теплою або холодною – тоді додайте в блендер кілька кубиків льоду.

Холодна кава із збитими вершками з кокосового молока

 Інгредієнти для кави:

  •  чашка еспресо (або 2 чайні ложки розчинної кави);
  • 1/3 склянки рослинного молока;
  • 1 банка кокосового молока;
  • 3 столові ложки тростинної цукрової пудри.

Потрібно охолодити банку кокосового молока в холодильнику принаймні упродовж 24 години. Потім відокремити тверду частину молока від рідкої (рідина не буде потрібна, але ви можете використовувати її для інших рецептів). Збийте тверду частину кокосового молока з цукровою пудрою. Я просто використовую мелений тростинний цукор. Заварити каву, поєднати її з рослинним молоком (мигдальне молоко тут чудово підходить), охолодити, а потім прикрасити збитими вершками.

Кавовий коктейль з кеш'ю

 Інгредієнти для одного великого коктейлю:

  • півсклянки кеш'ю;
  • 1 банан;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 1 столова ложка кленового сиропу;
  • чашка еспресо (або 2 чайні ложки розчинної кави) ;
  • половина чайної ложки імбиру;
  • рослинне молоко.

Замочити кеш’ю у воді приблизно на 4–5 годин, поки горіхи не стануть м’якими. Змішайте замочений кеш’ю з рештою інгредієнтів до однорідності.

Ви можете замінити будь-яку каву в рецепті зерновою кавою. Гарним доповненням  стануть всі види спецій, зокрема кориця, кардамон або гвоздика (так, навіть улітку!). А подрібнений темний шоколад, сире какао або кокосова стружка ідеально підійдуть для посипання.

Смачного!

 

Юлія Кузьменко, керівник групи “Кондитер” мереж “Наш Край”|SPAR