Фует (ковбаса): смакові якості, особливості приготування
Фует (ковбаса): смакові якості, особливості приготування
2021-06-22

Збираєтеся відвідати Іспанію, але не знаєте, що привезти з цієї дивовижної країни? Обійдіть боком традиційні магніти на холодильник та інші сувеніри та прямуйте відразу ж в ковбасний магазин. Найкраще, що можна привезти з Іспанії – гастрономічний сувенір, а саме фует. Ковбаса, яка практично не має рівних, тонка, суха і дуже смачна, стане відмінним подарунком для рідних і близьких, і залишить чудові враження від поїздки.

Іспанська ковбаса фует: опис і смакові якості

Історична батьківщина цієї сиров’яленої ковбаси – Каталонія. У перекладі з іспанського «фует» перекладається як «батіг», що повністю відповідає зовнішньому вигляду виробу. Справжня іспанська ковбаса справді довга і тонка, не більш як 3 см в діаметрі, аж ніяк не ідеальної форми і покрита солідним шаром білої плісняви. На зрізі сиров’ялена ковбаса має яскраво-рожевий колір з невеликими шматочками шпику і вкрапленнями чорного меленого перцю.

Аромат, який можна відчути при нарізанні ковбаси, дуже приємний, характерний для сиров’яленого м’яса, але з пікантними грибними нотками, які надає цвіль. У виготовленні не застосовують кислоти, що прискорюють дозрівання. Смак виробу – ніжний, натуральний і гармонійний – є своєрідним еталоном для інших видів ковбас. Індикатором якості продукту є та сама цвіль, яка має бути сухою, а не слизькою і вологою. Таку ковбасу купувати точно не варто.

Особливості приготування

Цю ковбасу в Іспанії можна знайти в кожному магазині, така вона популярна. Готують ковбасу фует з рубаної свинини з великою кількістю чорного перцю. Фарш щільно набивають в тонку кишку і натирають сіллю. Після цього ковбасу вивішують для сушіння і дозрівання в добре вентильованому приміщенні з низьким рівнем вологості до утворення цвілі, яка і надає виробу характерний грибний аромат. Час сушіння – від одного до двох місяців, залежно від того, якої міри свіжості продукт необхідно отримати.

Як правильно подавати до столу

Смакові якості і враження від дегустації ковбаси багато в чому залежать від правильності подачі. В Іспанії однією з найпопулярніших закусок до вина є саме фует. Ковбаса часто подається на аперитив, перед основними стравами на обід або вечерю. Було би справжнім варварством використовувати фует для приготування бутербродів. Це закуска – вишукана, зі специфічним, делікатним смаком і характерним ароматом сиров’яленого м’яса.

Товщина нарізки ковбаси фует залежить від ступеня свіжості. Залежно від цього виріб може бути або занадто м’яким, або твердим, з високим ступенем усушки. Тверду і суху ковбасу нарізають дуже тоненько, буквально по 1 мм завтовшки. М’який фует так не нарізати. Оптимальна товщина для такої ковбаси – 5 мм. Варто відзначити, що навіть у дорогих іспанських ресторанах ковбасу від шкірки не очищують.

Чи можна приготувати фует в домашніх умовах?

Смачну ковбасу з благородною цвіллю можна приготувати в домашніх умовах. Звичайно, повторити оригінальний смак навряд чи вдасться, але тим не менш виходить теж цілком гідний варіант.

Фует – ковбаса свиняча, до складу якої входить тільки свинина і шпик, і більше жодних інших видів м’яса. У домашніх умовах її готують за таким рецептом:

• Нежирну свинину, шию (по 300 г) і сало (200 г) нарізають кубиками по 5 мм завтовшки.

• Стартова культура Bactoferm T-SPX активується в теплій воді (38 °С) протягом 7 хв, після чого її додають до подрібненого м’яса.

• У фарш покласти декстрозу, часниковий порошок і чорний мелений перець (по 3 г), паприку (4 г), нітритну сіль (2,5 г) і кухонну сіль (28 г). Пропорції мають бути дотримані чітко, тому для точності рекомендовано користуватися кухонними вагами.

• Фарш добре вимішати руками і набити в підготовлену оболонку.

• Далі ковбаса ферментує протягом трьох діб за температури 20 °С, після чого покривається шаром цвілі. Для цього використовується цвілевих культура М-ВК-4 Bactoferm.

• Після ферментації ковбасу остаточно просушити в підвішеному стані за температури 12–16 °С і вологості не більш як 80% протягом двох місяців.

 

Марія Кузьмічук, категорійний менеджер напрямків м’ясопродукти; риба і морепродукти, мережі “Наш Край”|SPAR