Кубок за якість, оригінальна пляшка та продукт без консервантів: як юрист зі Стрия виготовляє нерафіновану олію
Кубок за якість, оригінальна пляшка та продукт без консервантів: як юрист зі Стрия виготовляє нерафіновану олію
2023-12-21

Підприємство «Стрийська олія» з Львівської області  виготовляє смачний, корисний та поживний продукт більше пів року. За цей час виробника вже відзначили на відомому  всеукраїнському конкурсі.

Нещодавно оліярня стала фіналістом проєкту START SPAR для підприємців, які виробляють унікальний продукт та прагнуть вийти на новий рівень у бізнесі. 

Про те, як довелося вчитися з нуля, аби освоїти технологію приготування, у чому секрет смачної та якісної олії, наскільки ризиковано відкривати бізнес під час повномасштабного вторгнення та чим відрізняється олія зі Стрия від інших, розповів виданню Бізнес.Район підприємець Тарас Яцик.

 

Олія — продукт, який потрібен всім

«Стрийська олія» почала працювати у липні цього року, однак  ідея виробництва олії виникла у підприємця давно.

 

«Знаю особисто одного з великих виробників олії, який починав з однієї цистерни, а наразі став заводом загальнонаціонального масштабу, продукцію якого можна знайти у будь-якому магазині. Подумав, якщо в них вийшло, то й у мене має вийти», — розповів Тарас.

 

Олія без барвників, хімії та  консервантів

Підприємець за освітою юрист, то ж йому довелося ретельно вивчати особливості виготовлення олії та всіх технологічних процесів. Допомагала у цьому його мама Світлана. До того ж став у нагоді попередній підприємницький досвід. Раніше він вирощував зернові та олійні, займався ритейлом.

«Не боялися розпочинати під час повномасштабного вторгнення, бо мав досвід та трохи знав про підводні камені бізнесу. Звісно, кон’юнктуру ринку не можна передбачити, але олія це монопродукт, який має попит у будь-який час та потрібен всім. Без неї не можна спекти хліб чи булки, посмажити картоплю чи приготувати вареники», — розповів він.

Підприємець вважає виготовлення олії не лише цікавою та перспективною галуззю, а й можливістю реалізувати власні творчі задуми. Так, макет літрової пляшки для олії та етикетку, які відрізняються від інших виробників, він придумав сам. Наразі пляшки підприємець закуповує у виробника, але у наступному році планує виробляти їх самостійно.

Процес виготовлення починається з визначення якості насіння 

«Стрийська олія»  працює у власному приміщенні, а обладнання для  виготовлення олії довелося придбати. Наразі на підприємстві працює четверо людей, які виготовляють 8 тонн олії щомісяця. 

Нерафінована соняшникова олія, яку тут роблять, зберігає всі необхідні людині вітаміни  — А, В, Д, Е і не містить барвників та консервантів.

За словами Тараса Яцика, секрет якісної олії полягає у бажанні створити такий продукт, який виробник із задоволенням вживав би сам. Тобто, як кажуть, робити, як для себе.

Тарас розповів, що на його підприємстві виробництво олії  починається з аналізу соняшникового насіння.

«Якщо воно не підходить за певними показниками та не відповідає технологічній карті, ми його не купуємо, бо олія може вийти гірка або мати неприємний присмак», — додав підприємець.

На виробництві оцінюють олійність та кислотність насіння, якщо вони відповідають стандартам, то сировину очищають від зовнішніх домішок, пилу. Після цього очищене насіння потрапляє на шнековий прес, який вичавлює олію. Вона певний час відстоюється, згодом її фільтрують, а потім розливають у пляшки.

«Це складний технологічний процес, тут не буває, аби почистив насіння, відразу видавив і налив у пляшку», — розповів Тарас.

 

Наразі соняшникове насіння на олію підприємець закуповує у фермерів, але планує згодом і сам вирощувати соняшник.

«У нас є поля, але торік вони були засіяні кукурудзою. Можливо наступного року будемо вирощувати там соняшник, аби був повний цикл та ми могли контролювати виробництво від початку до кінця», — розповів підприємець.  

Поки на підприємстві не планують виготовляти новий вид олії, бо для цього потрібне нове обладнання та технологічна карта.

  «Наприклад, якщо робити олію з ріпаку чи сої, то для її продажу потрібно мати закордонні контракти. Олія з цих культур не має великого попиту на внутрішньому ринку, а європейські країни її охоче купують.  Однак, ситуація  на кордоні не занадто сприяє імпортуванню», — розмірковує Тарас.

Де придбати олію зі Стрия 

Придбати його олію можна у супермаркеті «Галицька щедрість», який працює у Стрию та деяких населених пунктах Львівщини та Івано-Франківщини — Миколаєві, Болехові, Моршині, Жидачіві, Вигоді та у невеликих роздрібних магазинах Стрийського району. 

Крім супермаркету та невеликих магазинів «Стрийська олія» співпрацює з Брошнівською та Стрийською хлібопекарнями, які купують  олію для виготовлення хлібобулочних виробів. Олію також продають через соціальні мережі.

Нещодавно «Стрийську олію» нагородили дипломом, почесним Кубком «Знак Якості 2023»  — всеукраїнського регіонального конкурсу для підприємців та власників бізнесу. Крім того, підприємству вручили маркувальний знак «Гарантія Якості». «Стрийську олію» відзначили в номінації «Найякісніші послуги й товари року-2023», в категорії «Українська якість».

 

Олія зі Стрия

Олія зі Стрия

Оголошення про конкурс від SPAR Тарас побачив у соціальних мережах та вирішив подати заявку, бо не любить нехтувати можливостями.

За його словами, новим середнім та малим підприємствам складно співпрацювати із великими торгівельними мережами, бо вони віддають перевагу відомим брендам. Продукції, виготовленій підприємцями-початківцями, складно потрапити на полиці великих супермаркетів.

Але конкурс від SPAR  —  це можливість не лише заявити про себе, а й навчитися нового, розвиватися та розширити ринок збуту власного продукту. 

Придбати продукцію оліярні «Стрийська олія» протягом грудня можна у супермаркетах SPAR за адресами:

  • Волинська область, місто Володимир, вулиця Ковельська, 132;
  • Волинська область, місто Луцьк, вулиця Конякіна, 7а;
  • Житомирська область, місто Бердичів, вулиця Житомирська, 113;
  • Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Січових Стрільців, 78;
  • Київська область, селище Ставище, вулиця Цимбала Сергія, 13/1;
  • Львівська область, місто Львів, вулиця Кульпарківська, 64а;
  • Полтавська область, місто Полтава, вулиця Головка, 15;
  • Рівненська область, місто Вараш, вулиця Енергетиків, 19;
  • Харківська область, місто Харків, вулиця Кооперативна, 1а;
  • Львівська область, місто Борислав, вулиця Трускавецька, 125.