«Kotevych» для котів: підприємець з Одеси виготовляє екологічні гранули з пресованої тирси
«Kotevych» для котів: підприємець з Одеси виготовляє екологічні гранули з пресованої тирси
2023-12-06

Олександр Колівашко – підприємець з Одеси, який разом з дружиною Марією через війну переїхав на Львівщину та почав виготовляти екологічний наповнювач туалетів для котів. В Одесі підприємець займався інженерно-монтажними роботами, установлював відеоспостереження, пожежні та газові сигналізації, а пів року тому відкрив нове підприємство.

Нещодавно Олександр став фіналістом проєкту START SPAR для підприємців, які виробляють унікальний продукт та прагнуть вийти на новий рівень у бізнесі. Чи складно переселенцю розпочати власну справу під час війни, чому такий бізнес допомагає зберегти екологію, чим наповнювач зі свіжої тирси від «Kotevych» відрізняються від інших та, Олександр Колівашко розповів виданню Район.Одеса.

 

Екологічний бізнес

З початку повномасштабного вторгнення підприємець переселився  на Закарпаття, згодом переїхав у Львівську область, де і відкрив власне виробництво. На підприємстві виготовляють гранульовані наповнювачі зі свіжої, дерев’яної, спресованої тирси.

 

У регіоні, де зараз живе Олександр, працює багато підприємців, які переробляють деревину. Деякі, аби позбутися відходів після виробництва, скидають тирсу у річки. Звісно, це негативно впливає на екологію.

«Уявіть: гору тирси висотою вісім метрів зіштовхують у гірську річку, де водиться форель та тріска, яка за своїми якостями нічим не поступається норвезькій, яку ми купуємо у магазинах. У тирсі є смоли та кислоти, вони забруднюють воду та можуть призвести до загибелі риби», – додав  Олександр.

 

Так, у підприємця з’явилася ідея переробляти тирсу та робити з неї екологічний та корисний продукт.

«Існують технології з пресування тирси. З неї можна робити паливні брикети Ruf, Nestero, Pini Kay. Крім того, з неї можна виготовляти маленькі пресовані гранули, які підходять як наповнювачі для котячих туалетів», – розповів підприємець про те, як розпочав бізнес.

 

 

 

Новітні технології пресування

Чоловік запустив підприємство у червні цього року напередодні власного дня народження. Олександр закупив обладнання за грантові кошти та встановив його в орендованому приміщенні.

 

На підприємстві працює комплекс устаткування. Спочатку тирса потрапляє на установку, яка відділяє великі обрубки дерев, коріння, каміння, які привезли із сировиною з пилорами. Після цього шнеки подачі тирси направляють її у сушку аеродинамічного типу, яка працює на відходах від пилорам. У сушці тирса втрачає вологу, потім її подають на спеціальні преси, де вона перетворюється на гранули.

«Потім конвеєр з вентиляторами охолоджують ці гранули й пакують у пакети. Згодом хочу запаковувати наповнювач у паперові пакети, аби підтримувати екологічність нашої торгівельної марки», – розповів підприємець. 

Наразі на виробництві працює шестеро людей, але Олександр планує розширити штат.

 

За словами бізнесмена, розпочинати нову справу допомогла освіта. Свого часу чоловік закінчив Одеську національну академію харчових технологій та отримав спеціальність енергомашинобудування. Тому тема інженерії температур йому дуже близька. До того ж його підтримує дружина Марія, яка у всьому допомагає. До речі, назву «Kotevych» придумала також вона.

 

 

Без клею, домішок та хімічних речовин

 

На виробництві Олександра Колівашка наповнювач готують виключно зі свіжої, світлої тирси, переважно з хвойних  дерев, іноді – з дуба, бука, ясена. Крім того, дерев’яні гранули не містять не лише домішок, а й клею.

 «Коли у мене  питають, як у такому випадку гранула тримається купи та не розпадається, відповідаю, що виключно на лігніні – природній смолі дерева», – поділився секретом виробництва підприємець.

Будь-який хімічний клей у наповнювачах туалетів для домашніх улюбленців може викликати в них алергію і навіть отруєння. Гранули, які  виготовляють, наприклад, із відходів меблевого виробництва, можуть містити такі не дуже безпечні домішки.

Крім того, іноді виробники виготовляють наповнювач із сухостою, зібраного в лісі, який дроблять та пресують у гранули. Такі наповнювачі також можуть не підійти котикам. Тож перед придбанням наповнювача варто почитати склад гранул.

 

 Гранули наповнювача від «Kotevych» мають високий рівень поглинання внаслідок новітньої технології пресування. Вже використаний наповнювач можна викидати у каналізацію і він не прилипає до лапок котиків.

 

Де придбати наповнювач від «Kotevych»

Наразі на виробництві виготовляють не лише наповнювач для туалетів, а й гранули для твердопаливних котлів, які продають у 15-кілограмових пакунках. Придбати продукцію від «Kotevych» можна на Rozetka, замовити через Інстаграм. 

Крім того, Олександру часто телефонують люди, які дізналися про його товари від знайомих, близьких чи почули на ринку.

 

Обсяги виробництва залежать від замовлення, в середньому на місяць підприємство виготовляє від 20 тонн продукції з тирси.  

Плани на майбутнє 

 

У майбутньому підприємець планує розширити бізнес та створити пило-матеріальне виробництво, де виготовлятимуть технічні, меблеві, декоративні речі з дерев’яної тирси. У планах бізнесмена виготовляти й необхідні у логістиці та вантажних роботах дерев’яні піддони. На його думку, це – перспективний напрямок.

«Наразі у світі є 170 різновидів піддонів, які відрізняються по розміру, призначенню і дуже необхідні для перевезення будь-яких товарів. Останнім часом попит на них в Європі та Америці достатньо зріс. Наразі Канада в України через «Дію» зробила замовлення на 20 мільйонів піддонів. Ринкова ціна одного стартує від 370 гривень. Тобто, поставка цього товару на міжнародні ринки дозволить поповнити державний бюджет», – розповів Олександр.

Про умови конкурсу START SPAR Олександр дізнався з інтернету. Він відразу вирішив подати заявку. Після цього його запросили на співбесіду, а згодом повідомили, що Віталій увійшов у десятку фіналістів.

Придбати наповнювач туалетів для домашніх улюбленців «Kotevych» від Олександра Колівашка протягом грудня можна у супермаркетах SPAR за адресами:

  • Волинська область, місто Володимир, вулиця Ковельська, 132;

  • Волинська область, місто Луцьк, вулиця Конякіна, 7а;

  • Житомирська область, місто Бердичів, вулиця Житомирська, 113;

  • Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Січових Стрільців, 78;

  • Київська область, селище Ставище, вулиця Цимбала Сергія, 13/1;

  • Львівська область, місто Львів, вулиця Кульпарківська, 64а;

  • Полтавська область, місто Полтава, вулиця Головка, 15;

  • Рівненська область, місто Вараш, вулиця Енергетиків, 19;

  • Харківська область, місто Харків, вулиця Кооперативна, 1а;

  • Львівська область, місто Борислав, вулиця Трускавецька, 125.