Складська нерухомість. Трошки позитиву
Складська нерухомість. Трошки позитиву
2021-01-28

На тлі невтішних для українського ринку нерухомості подій 2020 року приємною несподіванкою стала ситуація у складському сегменті. Оскільки більша частина орендарів складської нерухомості так чи інакше пов’язана з торгівлею продуктами харчування, то і негативний вплив карантинних заходів був практично невідчутним. Радше навпаки, багато ритейлерів стикнулися навесні з неочікуваним бумом продажів. А ті, хто не мав змоги працювати у звичному форматі, терміново розпочали розвивати сегмент онлайн-торгівлі. І доволі швидко багатьом стало тіснувато на наявних складських площах. Як наслідок, кількість зданих в оренду складів у третьому кварталі 2020 року на 75% перевищила торішній аналогічний показник. Це солідна цифра. Щоб було зрозуміло, про яку площу йдеться, – лише у Києві (включно з передмістям) у третьому кварталі «дуже складного» 2020 року було здано в оренду більш як 30 тис. кв. м складських приміщень. І хоча, якщо порівнювати дані щодо зданих складських площах за дев’ять місяців 2019 і 2020 років, то кількість буде майже ідентичною, але тенденція оптимістична. До того ж 2020-го практично не вводилися в експлуатацію нові площі у сегменті складської нерухомості, що з огляду на підвищення попиту призвело до суттєвого зниження вакантності. За оцінками аналітиків, на кінець третього кварталу 2020 року вона становила рекордні 2,2%.

Загалом для складської нерухомості 2021 рік очікується доволі позитивним. Незважаючи на економічний спад, попит на якісні склади очікується високим. І це стосується не лише Києва, в інших великих містах України спостерігається аналогічна ситуація.

Головним трендом наступних років обіцяє стати smart-оптимізація витрат у девелопменті складської нерухомості. Мається на увазі, що склади розвиватимуться не як окремі одиниці, а разом з адміністративним блоком. Там можуть розміщуватися офіси для орендарів, пункти видачі товару, невеличкі магазинчики і кафе тощо.

Олександр Кунаков, директор ПП "Вест Девелопмент груп"