Коньяк – міцний алкогольний напій з білих сортів винограду, один із видів бренді, бурштиново-золотистого кольору, який, згідно з міжнародним торговельним правом, походить від округи міста Коньяк в регіоні Нова Аквітанія у Франції.
Коньяк має складний аромат із відтінками ванілі і м’яким гармонійним смаком. Його виготовляють із коньячного спирту, який отримують у результаті перегонки білих сухих виноградних вин із пізнішою витримкою в дубових бочках. Вміст спирту становить від 40 до 55 %об.
Коньяк роблять з винограду сортів Уні Блан, Фоль Бланш і Коломбар, вирощеного на крейдяних ґрунтах регіону Коньяк. Кожен сорт додає свій аромат:
Уні Блан додає коньяку квіткові аромати з нотками спецій;
Фоль Бланш покращує якість коньяку при старінні і наділяє його запахами фіалки та липи;
Коломбар додає напою різкий, міцний, молодий букет.
Що означають зірки і їхня кількість на бренді та коньяку
(Very Special) або Trois Etoiles («Три зірочки») – коньяки, що мають витримку в бочці не менш як два роки;
SOP (Very Superior Old Pale), VO (Very Old), Reserve – коньяки з витримкою в бочці не менш як чотири роки;
VSOP (Very-Very Superior Old Pale), Grande Reserve – коньяки з витримкою в бочці не менш як п’ять років. Дуже старий блідий коньяк.
КВ – коньяк, витримка якого не менш як шість років.
КВВЯ – коньяк, витримка якого не менш як вісім років.
КС – коньяк старий, витримка якого не менш як десять років.
ОС– коньяк дуже старий, витримка якого не менш як двадцять років, може бути й більше.
Наталія Михайлова, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR