Сезонні товари для безпечного відпочинку
Сезонні товари для безпечного відпочинку
2021-06-01

Літо – час відпусток,  відпочинку на воді, лісі або міському парку. Що може нести небезпеку в цей чудовий час і як не зашкодити своєму здоровю, вирушаючи на відпочинок?

Першу небезпеку становить сонце. Сонячні опіки, теплові ураження  – це ті речі, з якими ми стикаємося найбільше. Щоб мінімізувати ризики, треба користуватися сонцезахисними товарами. Найбільш потрібні головні убори (панама або капелюх), парасолі від сонця та сонцезахисні креми та лосьйони.

Сонцезахисних засобів – і закордонних, і вітчизняних – є дуже багато. Вони різні за ціною і ступенем захисту. Як вибрати потрібний засіб? Найперше, що варто знати: не має сонцезахисних засобів, які на 100% захищають від ультрафіолету. На деяких кремах, спреях пишуть, що вони дають 100% захист, але це не так. Насправді такі засоби мають захист SPF 50+.

Перш ніж купувати сонцезахисний засіб, потрібно визначити, який у вас фототип шкіри. Їх є всього шість. Носії двох останніх проживають на території Африки, тож ми зупинимося лише на чотирьох.

I фототип: у людей, що є носіями цього фототипу (їх небагато), дуже світла чутлива шкіра, блакитні або зелені очі, світле або руде волосся, веснянки. Вони дуже швидко згоряють на сонці і їм для відпочинку на морі, озері, річці слід обирати сонцезахисні засоби з максимальним фактором захисту SPF 50+.

II фототип: світла шкіра, голубі або карі очі, світле або руде волосся, веснянки. Їм варто обирати захисні засоби з SPF 30.

III фототип: доволі світлий відтінок шкіри, темні очі, темно-русяве чи русяве волосся. У нас найбільше проживає людей саме з таким фототипом шкіри. Їм для захисту від ультрафіолетових променів слід обирати сонцезахистні засоби з SPF 30, SPF 20.

IV фототип: смаглява шкіра, темне або чорне волосся, карі очі. Представники цього фототипу засмагають, як правило, без особливих проблем, рідко обпікаються на сонці. Утім, аби уникнути негативного впливу ультрафіолету на шкіру, вони також мають користуватися сонцезахисними засобами SPF 5-10.

Треба орієнтуватися, яка пора року і дня. Найагресивніший ультрафіолет у квітні-травні. Зранку інтенсивність сонця менша, тож і захисні засоби можна брати з меншим фактором захисту, після 11:00 інтенсивність зростає, тож і захист має бути більший.

Вважається, що люди з I фототипом шкіри у сонячну погоду без шкоди для здоров’я можуть перебувати на сонці всього 5–7 хвилин, з II–III фототипом – 10–15 хвилин (вранці – до 30 хвилин).

Людям, які мають шкірні захворювання (вітиліго, рожеві вугрі, дискоїдний вовчак та інші), мусять уникати прямих сонячних променів і користуватися сонцезахисними засобами з максимальним фактором захисту SPF 50+.

Який засіб кращий: лосьйон, крем чи спрей?

Лосьйон найкраще всмоктується, створює міцну захисну плівку, не забиває пори і його надовго вистачає. Крем краще підходить для старшої шкіри, а для молодої він буде заважкий. Щодо сонцезахисних засобів у формі спреїв, то вони не дають надійного захисту, їхня дія більш поверхнева.

Хороші засоби захисту – не з дешевих. Тому купуючи їх, орієнтуйтеся не на ціну, а на якість, бо інакше можна викинути гроші на вітер.

Як часто треба наносити сонцезахисні засоби?

Рекомендація кожні 2–3 години. Залишки старого засобу треба змити і на чисту шкіру нанести новий. Навіть тоді, коли на засобі написано, що він водостійкий. Після купання в морі рекомендовано прийняти душ і знову нанести сонцезахисний засіб.

Якщо ви придбали крем з SPF 15: 15х10=150, значить, цей засіб захищає лише 2,5 години. Далі, щоб убезпечити себе від згоряння, засіб слід нанести заново. Сонцезахисні засоби треба наносити на шкіру за 20 хвилин до виходу з дому.

У дітей значно тонша, ніжніша шкіраУ них ще не сформована імунна система і система, яка відповідає за пігментацію, тож вони можуть згоріти у п’ять разів швидше, ніж дорослі. Тому для дітей завжди слід вибирати засіб з максимальним захистом у вигляді молочка. Засоби, призначені для дорослих, дітям не підходять. Їм слід купувати спеціальні, дитячі.
Як рекомендують лікарі, дітям до року взагалі не варто потрапляти під прямі сонячні промені. Усі інші мають користуватися сонцезахисними засобами, навіть тоді, коли у сонячний день бавляться на дитячому майданчику.

Як рятуватися, коли все-таки згоріли?

Людина не відразу може зрозуміти, що згоріла на сонці, бо повна дія ультрафіолету проявляється лише через 4–5 годин. Ось тоді видно, що шкіра червона, пашить, свербить. У дорослих може бути легкий озноб, у дітей – підвищення температури. Коли згоряння важке, на тілі виникають пухирі.

Як рятуватися? До обпечених місць прикласти холодний компрес, маленьким дітям – літеплий. Можна прийняти холодний душ. Якщо діти загартовані, то і їх можна під холодний душ ненадовго, а тоді нанести на тіло протизапальні креми з пантенолом, алантоїном. Через деякий час – зволожуючі креми. Коли на тілі утворилися пухирі, тоді по допомогу вже треба звернутися до дерматолога.

Дотримуйтеся правил безпечного відпочинку і відпочивайте на здоров’я!

 

Сергій Андрощук, керівник групи “Промислові товари” мереж “Наш Край”|SPAR