Різдво: найцікавіші традиції святкування та головні атрибути
Різдво: найцікавіші традиції святкування та головні атрибути
2022-12-26

Різдво в Україні – родинне свято. Українські різдвяні традиції поєднують у собі стародавні обряди та церковні звичаї, а також власні унікальні символи.  Значення цього свята таке велике, що навіть літочислення ведуть від Різдва Христового.

Щедрий на пісні, обряди та звичаї наш народ переплів суто християнське свято з язичництвом. Тому в традиціях святкування народження Христа присутня не лише релігійна обрядовість, а й світська та язичницька. І в цьому наша українська багатогранність та особливість.

Наша родина дуже любить і чекає це свято й на диво, зважаючи на сьогодення. Батьки обов’язково щороку  готують 12 пісних страв, серед яких головню є кутя, а також пісні борщ і голубці, риба, картопля, вареники, гриби, узвар. Колядувати починають зранку 7 січня, а сідати за стіл, як тільки вийде перша зірка на небо. По кутках столу мама викладає часник, і обов’язково на столі лежать додаткові прибори й тарілка не для випадкових гостів, а для померлих родичів.

Звідки взялися ці обряди і які ще є обов’язкові атрибути свята напередодні Різдва? За християнськими віруваннями, господиня готує 12 страв, оскільки у Христа було 12 учнів-апостолів. Дохристиянська ж традиція розповідає, що 12 страв дорівнює 12 місяцям у році. Усі страви обов’язково мають бути пісними. Головна їжа цього вечора – поминальна ритуальна страва кутя. Святвечір – це час, коли душі померлих предків повертаються в домівки. Загалом українці готують три куті впродовж різдвяного періоду: багату – на Святвечір; щедру – на Щедрий вечір; голодну – на Голодну кутю (другий Святвечір 18 січня).

Головний напій – узвар, який означає плодючість. До Святвечора випікають також хліб. Це зазвичай калач. Маємо тут знову ж таки тісне переплетення дохристиянських і християнських вірувань. Адже в давнину наші предки відзначали свято Корочуна (свято на честь народження сонця 22 грудня). Корочун – це бог, що скорочував ніч і збільшував день.

Різдво – особливе сімейне свято, де за спільним столом збирається ціла родина, усі покоління. Наші предки справді вірили, що цього дня злітаються душі померлих на святкову вечерю, тому у нас вдома обов’язково прикрашали стіл ошатною святковою скатертиною, запалювали свічку й усі вогники на ялинці.

Головна страва українського Святвечора – кутя. Це не просто каша з пшениці, а особлива ритуальна страва. Ми можемо по праву пишатися тим, що кутя є нашою традиційною стравою. Незважаючи на зміну поколінь, вірувань та переконань, вона вже століттями залишається обов'язковим частуванням напередодні Різдва. Витоки цієї традиції беруть початок ще в далекі дохристиянські часи, коли наші предки вірили у божества природи.

Як правильно приготувати кутю, щоб вона стала символом благополуччя і достатку наступного року? В ідеалі кутя є сумішшю відварених цільних зерен пшениці, приправлених медом, із додаванням родзинок, маку і горіхів. Згодом її рецепт видозмінювався. У різних регіонах України пшеницю замінювали іншими злаковими та навіть бобовими, додавали нові інгредієнти, але суть самої страви та її призначення залишилися тими самими. Кутя символізує достаток і благополуччя сім'ї наступного року. Кожній складовій в традиційному рецепті куті властиве певне обрядове значення. Зерна пшениці символізують вічне життя, воскресіння та достаток. Мед – втілення райського блаженства, здоров'я та благополучного побуту. Мак і горіхи  – атрибути родючості та достатку.

Що багатша (тобто смачніша і ситна) кутя на столі, то вдалим буде рік для всієї родини. А щоб ваша кутя на Святвечір була смачною та багатою, ми розповімо, як правильно вибирати її інгредієнти.

Основною складовою різдвяної куті є пшениця. Щоправда, в різних регіонах України готують цю ритуальну страву і з інших круп, наприклад, рисової або горохової, проте переважно обирають все ж таки традиційну пшеничну. Зараз купити необхідну для куті очищену (лущену) пшеницю можна на будь-якому міському ринку. Проте набагато вигідніше і надійніше, особливо для тих, хто готуватиме страву для великої кількості людей, купувати фасовану кутю.

До речі, раніше приготуванню куті передував обряд її очищення – лущення. Зерно насипали в глиняну макітру та акуратно розтирали дерев'яною ступою, щоб очистити. Цією справою займався лише господар.

Ще одним необхідним компонентом смачної куті є мед. Вважається, що для куті найкраще підходить гречаний мед. Однак якщо ви хочете, щоб, крім покращення смаку, мед виконував ще й лікувальну функцію, можна використовувати інші види меду, відповідно до потреби вашого організму.

Гречаний, темний мед коричневого кольору має кровотворні властивості, підвищує рівень гемоглобіну в крові, нормалізує артеріальний тиск, роботу нирок і шлунка. Липовий мед часто застосовують як засіб боротьби з застудою та зниження температури тіла. Лісовий мед – універсальний, оскільки його збирають бджоли протягом усього періоду цвітіння дикорослих рослин, тому в ньому міститься дуже багато корисних елементів. Соняшниковий мед виводить радіонукліди та лікує хвороби щитовидної залози. Мед із суцвіть акації має протизапальну та антибактеріальну дію. Найкращим вважається перший мед – із первоцвітів, ранньоквітучих польових, лісових і степових трав та рослин. Травневий мед найбільш унікальний за своїм складом, кількістю вітамінів та корисних мінеральних речовин.

Мед хорошої якості має солодкий смак та аромат, що нагадує запах рослин, з яких він зібраний. Свіжий мед поступово мутніє і, втрачаючи вологість, кристалізується. Проте кристалізація не є недоліком, оскільки не погіршує якість меду. Значно гірше, коли до меду додають крохмаль, цукрову патоку або крейду. Як визначити наявність домішок у меді? Домішку крохмалю можна визначити, розчинивши мед у воді та додавши до розчину кілька крапель спиртового розчину йоду. Якщо в результаті отримаєте синюватий відтінок – мед не повністю натуральний. Для густоти мед додають крейду. Його наявність можна визначити, капнувши на мед оцтом – якщо мед «зашипить», у ньому присутня крейда.

Мак сьогодні можна придбати не лише на ринку, але вже й розфасований у магазинах. Перед тим як додавати мак у кутю, його потрібно перемолоти або потовкти. Перемелений мак зазвичай на ринку не продають, оскільки він, за словами продавців, швидко гірчить. Однак у торговельній мережі вже можна знайти готову макову начинку для випічки. Вона цілком підійде і для приготування куті. Волоські горіхи продають як у шкаралупі, так і вже очищеними. Ціна очищених горіхів, звичайно, суттєво вища, проте ви одразу бачите, що купуєте і тим більше можете скуштувати горіхи на смак. Для куті рекомендують використовувати горіхи зі світлими ядрами.

Є також цікавий звичай підкидати кутю до стелі. У такий спосіб ворожили: якщо кутя прилипне до стелі, сім’ю чекає достаток упродовж усього року, якщо ж ні – чекай біди. Після того як сім’я повечеряє, діти несуть вечерю своїм хрещеним батькам.

Як бачимо, у кожному обряді різдвяних свят проявляється наша українська ідентичність і багатогранність. Важливо вберегти та не розгубити наш український фольклор і традиції, адже це та нитка, яка з’єднує покоління українців у єдине намисто нації. Тому бажаю усім смачної куті та гучної коляди! Не забудьте запастися цукерками, і нехай до вашої хати завітають з гарною колядою!

Ірина Рудик, категорійний менеджер напряму Бакалія в мережі супермаркетів "Наш Край" та SPAR!