Підтримка локальних виробників та подолання економічних викликів: як закінчує рік SPAR
Підтримка локальних виробників та подолання економічних викликів: як закінчує рік SPAR
2024-01-02

Про подолання викликів, реалізовані соціальні проєкти та основні тренди продуктового ритейлу розповів виданню LIGA.net генеральний директор мереж "Наш Край" та SPAR Віктор Мольченко.

У цьому році український бізнес зіткнувся з новими викликами, пов'язаними не лише з війною, а й блокадою на кордоні з Польщею, виїздом людей за кордон, міграцією населення та кадровою кризою. Про подолання викликів, реалізовані соціальні проєкти, підтримку локальних виробників та основні тренди продуктового ритейлу розповів генеральний директор мереж "Наш Край" та SPAR Віктор Мольченко.

 

Цьогоріч у мережі відкрили 23 нових магазини – 17 SPAR та шість "Наш Край" (з них два планують відкрити до кінця року). Більшість магазинів працюють за франшизою – бізнес-моделлю, коли компанія дозволяє іншим підприємцям використовувати свою торгову марку та заробляти на цьому. До кінця 2023 року в Україні працюватимуть вже 280 магазинів. Наразі їх найбільше розташовано у західному та центральному регіонах. 

– Як обираєте місце, де відкрити магазин? Чи плануєте після війни розширити географію на південний та східний регіони?

– Місця локацій підбираємо за певною методикою та отримуємо безпомилковий результат. Наші спеціалісти аналізують різні показники: кількість населення, прохідність біля локації, перспективи розвитку. За результатами пропонуємо франчайзі бізнес-план із детальними розрахунками. Якщо бачимо, що магазин буде неприбутковим – відмовляємо у наданні франшизи. Адже для нас важливо не просто "продати" свій бренд, а щоб партнер заробляв, а ми разом із ними. SPAR вже має потужних партнерів у центральних областях – Полтаві та Харкові. Наразі у нас є плани щодо відкриття магазинів у південному та східному регіонах. Але ми реалізуємо їх після війни, бо насамперед для нас важлива безпека персоналу та покупців. Хоча місяць тому наш партнер зміг відкрити великий сучасник магазин на Сумщині. Попри військові дії і наближеність до кордону там досі залишаються українці, які потребують доступ до якісних продуктів за доступною ціною. До речі, цьогоріч ми відкрили EUROSPAR у Бориславі, майже на тисячу квадратних метрів. Це один з найбільших нашим магазинів зараз.

 

– Яку допомогу мережа SPAR надає партнерам по франшизі?

– Ринок франшизи постійно розвивається. Аби зацікавити партнерів, ми маємо пропонувати партнерам нові сервіси та послуги. У нас є франчайзинговий пакет послуг. Тобто ми повністю відповідаємо за розвиток партнерського проєкту: оцінюємо локацію, допомагаємо з формуванням асортименту, пропонуємо  технологічне обладнання для торгового закладу. Наші спеціалісти приїздять на відкриття магазину та на початку допомагають партнеру-франчайзі у вирішенні всіх питань. Крім того, ми проводимо тренінги та навчання для партнерів у нашому навчальному центрі. Через ситуацію в країні навчання перейшло в онлайн формат.

Звісно, ми реагуємо на сучасні потреби, тому дуже швидко адаптуємо моделі франшизи. Вже з 2024 року ми пропонуємо нові варіанти партнерства, які будуть ще цікавіші для інвесторів.

– Чи збільшилася ця допомога з початку повномасштабного вторгнення?

– У минулому році через масовані обстріли ми зіткнулися з постійним відключенням електроенергії. У таких умовах магазинам складно працювати. SPAR Австрія передали нам генератори, які ми давали у користування новим партнерам, аби їхні магазини працювали і за відсутності світла. Для прикладу, ремонт у новому SPAR в деокупованому Ірпені частково робили на генераторі. До речі, сам власник – виїхав із Сумщини з родиною та вирішив розвивати бізнес на Київщині. Нещодавно у столиці наш супермаркет відкрила ще одна партнерка, яка була змушена покинути рідну Донеччину.

Для нових партнерів у нас діє програма відтермінування оплати за товар, який вони купують на розподільчому центрі. Це дає можливість зменшити початкові інвестиції, адже партнер не вкладає кошти у товар з РЦ.

 

– Чи збільшилось у магазинах мережі товарів, виготовлених локальними виробниками, у цьому році ?

– Наша філософія – поєднати на полицях глобальні та локальні бренди. Для прикладу, овочі, фрукти, м'ясо, молочну продукцію логічніше купувати у місцевих фермерів. Це і підтримка малого бізнесу, і економіки, адже підприємці платять податки. Та й зменшує ціну на логістику, а відповідно, ціну на товари для гостей супермаркету. У цьому році на наших полицях збільшилася кількість локальних виробників, з якими ми почали працювати. Багато нових партнерів релокували свій бізнес через війну. Ми вважаємо, що зараз усі гравці ринку мають співпрацювати та допомагати одне одному, адже усі ми працюємо на економіку держави, а відповідно – підтримку армії.

 

– Розкажіть про конкурс із підтримки малих виробників START SPAR, який ви вперше провели у цьому році?

– Цей проєкт спрямований на підтримку активних та інноваційних малих і середніх виробників, які прагнуть вийти на новий рівень у бізнесі. У конкурсі взяли участь понад 100 підприємців. Після дистанційної співбесіди з ними та вивчення асортименту товарів, які вони виготовляють, ми обрали 10 конкурентних та цікавих виробників. Їхній товар вже два місяці продається у наших магазинах. Насправді, кожна історія бренду – унікальна й цікава. Ми з командою захоплюємося цими людьми.

Наші фіналісти відвідали триденне навчання, де більше дізналися про ритейл, а також мали два місяці онлайн-навчання. У січні за результатами продажу їхніх товарів та шляхом голосування ми оберемо серед них кілька лідерів. У наступному році плануємо реалізувати подібний проєкт, можливо, в іншому форматі. До речі, це перший наш великий інвестиційний проєкт під час війни.

 

– Чи змінилася у 2023 році купівельна поведінка ваших покупців?

–  Через війну купівельна спроможність українців зменшилася. Покупці більше звертають увагу на  співвідношення ціни та якості товару. Більшість людей купує товари середнього цінового сегмента. Крім того, зросла кількість промохантерів, тобто покупців цікавлять цінові знижки та бонуси. На сталому рівні залишилося придбання готової їжі, напівфабрикатів, які не потрібно довго готувати, зменшився продаж алкогольних напоїв. Покупці продовжують цікавитися здоровим харчуванням та купувати товари пов'язані з ним, реагують на новинки та почали більше купувати товари власної торговельної марки.

 – Як на мережу вплинула ситуація із блокування кордону? Як вдалося подолати цей виклик?

–  Наразі наша мережа не має великих втрат через цю ситуацію, адже частка\частка імпорту не велика. Але ситуація на кордоні стала  несподіванкою. Ми системно співпрацюємо із SPAR International, у нас є контракти із партнерами з Литви, Польщі. Тож повністю відмовитися від імпортування товару ми не могли, але обсяг його зменшили. Після блокування кордону подорожчали логістичні послуги, і, відповідно, зросла вартість такого товару. Розуміємо, що через це він може стане нецікавим для покупців. Наразі ситуація на кордоні стабілізувалася, сподіваємося транспортні видатки знизяться.

 

– Як долаєте нестачу кадрів, що виникла через мобілізацію та еміграцію?

–  Наразі цей виклик ми ще долаємо, думаю, як і більшість роботодавців. Ми цінуємо своїх співробітників, тож розглядаємо можливості зміни графіку роботи магазинів, підлаштування під нагальні потреби персоналу. Ми вчимо наших співробітників за певними стандартами, тож не хочемо їх втрачати. Однак треба визнати, що знайти нових працівників стає усе складніше.

 

– Які соціальні проєкти у цьому році успішно реалізував SPAR?

– З початку повномасштабного вторгнення ми реалізували багато ініціатив за  підтримки Міжнародної компанії SPAR International. Наразі зосередилися на допомозі військовим, внутрішньо переміщеним особам. Також підтримуємо місцеві проєкти, які пов'язані з дитячим спортом та дозвіллям. У наших магазинах відбувається акція "Гривня для ЗСУ" – коли  покупці можуть додати будь-яку суму до свого чека. За рік ми зібрали понад мільйон гривень. Також кожен працівник компанії донатить певну суму з заробітної плати. Так, за рік ми зібрали 1,2 мільйона гривень. На ці кошти ми закупили укомплектування аптечок для військових та тактичні наплічники, які рятують життя захисникам і захисницям.

Звісно, ми продовжимо цю роботу. Адже, безумовно, головне – це перемога України. А для цього усі ми маємо підтримувати армію, адже тільки завдяки їй ми маємо роботу, бізнес та й загалом можемо жити й розвиватися в Україні.
 

Ірина Дімітрова