Нові тренди у будівництві
Нові тренди у будівництві
2021-03-29

Пандемія COVID-19 і пов’язані з нею радикальні зміни у житті всього людства змусили переосмислити значення навколишнього простору і його вплив на якість життя. Відповідно майже миттєво змінилися вимоги до житлових об’єктів і зараз у світі активно почали розвиватися свіжі тренди, наприклад здорове будівництво (healthy building).

Ідея здорового будівництва полягає у пошуку і створенні балансу між потребами мешканців будинків та середовищем, що оточує.

При зведенні будинків згідно із концепцією healthy building використовують найсучасніші, енергоефективні та екологічні матеріали і технології. Основним завданням є створити максимальний комфорт для мешканців, мінімально впливаючи при цьому на навколишнє середовище.

Одночасно з розвитком healthy building постало питання критеріїв оцінки, чи справді цей об’єкт можна віднести до категорії «здорових». Тому був розроблений міжнародний стандарт (WELL Building Standard), який враховує різноманітні фактори та норми, що визначають рівень комфорту проживання у будівлі. Стандарт регламентує норми до усіх показників: якість повітря, води, освітлення, температурний режим, наявність місць для активного відпочинку тощо. Загалом більш як сотня параметрів.

Кожна країна, що запроваджує цю концепцію, розробила свої вимоги до проектів, які можуть бути дещо м’якші або жорсткіші, ніж WELL, та оптимально відповідають кліматичним особливостям і вимогам регіону.  Ці вимоги закріплені у державних будівельних нормах. Але наявність сертифіката є гарантією використання новітніх матеріалів та технологічних рішень.

За відгуками власників і орендарів будівель, зроблених згідно із концепції healthy building, вони більш задоволені якістю свого помешкання порівняно з тими, хто проживає в звичайних будинках. Це пояснюється застосуванням новітніх технологій у приміщеннях, побудованих згідно із healthy building, що дає можливість забезпечити краще освітлення, кондиціонування, енергозбереження, вентиляцію тощо.

До речі, концепція «здорового» будівництва стосується не лише житлових приміщень. Вона також активно застосовується при зведенні або ремонті офісних, торговельних та інших будівель.

Об’єкти, збудовані за принципом healthy building, демонструють кращу, порівняно зі звичайними, рентабельність, адже мають суттєво менші експлуатаційні затрати, оскільки застосовані при їхньому будівництві енергоощадні технології дозволяють суттєво економити ресурси. Щоправда, для успішного розвитку подібних проєктів на території України потрібна державна підтримка (пільговий кредит тощо). Поки що кількість будівель, які сертифіковані як «здорові», у нашій країні мізерна. І перш за все саме через високу вартість екотехнологій та складність отримання такого сертифіката. Стандарт WELL, наприклад, передбачає необхідність періодичного продовження сертифікації та підвищені вимоги до інженерних рішень та деяких інших характеристик. Поки що Україна перебуває на стадії усвідомлення необхідності впровадження екобудівництва. Та в перспективі подібні об’єкти значно покращать стан навколишнього середовища у містах і можуть стимулювати надходження чималих інвестицій у вітчизняну економіку.

На сьогодні найбільша кількість об’єктів, збудованих за стандартом WELL, розташовані у США, Китаї та Великобританії. Проте і в країнах близького оточення України (Словаччина, Польща) останнім часом було побудовано кілька таких приміщень. Наприклад, першим офісним приміщенням на території Польщі, що отримало сертифікат LEED та підтвердило стандарт WELL, 2019 року став бізнес-центр Spark. Забудовник забезпечив виконання усіх необхідних вимог до якості освітлення, якості повітря та питної води, температури, шумопоглинання та ергономічності робочих місць. Також у проєкт були «інстальовані» оригінальні об’єкти зовнішньої інфраструктури: амфітеатр біля головного входу та пасіка на даху.

Першим об’єктом у Словаччині сертифікованим, згідно із вимогами WELL, став бізнес-центр Twin City Tower, що знаходиться у колишній промисловій зоні. «Родзинкою» цієї будівлі, завершеної у 2020 році, стали фотогальванічні панелі на фасаді приміщення, що перетворюють на електричну енергію сонячне випромінювання.

 

Олександр Кунаков, директор ПП "Вест Девелопмент груп"