Не забудьте прозвітувати: до 1 лютого треба подати інформацію про квоти за 2020 рік
Не забудьте прозвітувати: до 1 лютого треба подати інформацію про квоти за 2020 рік
2021-02-01

Часто форму інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, на практиці називають звітом про квоти, який слід подавати щорічно. Тому для зручності саме так цю форму й називатиму далі.

Звіт про квоти подають щодо прийняття на роботу громадян, які мають гарантії у сприянні працевлаштуванню. Їхній перелік наведено у ст. 14 «Закону про зайнятість». Сам  звіт річний і за 2020 рік подають його до 1 лютого 2021р.

Що таке квота – це норматив на працевлаштування осіб, зазначених у п. 1 ст. 14 «Закону про зайнятість»:

  • 5% від середньооблікової чисельності штатних працівників за календарний рік для підприємств з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб;
  • для підприємств з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років, не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників.

Саме за ці квоти й треба звітувати.

Хто і кому має надавати такий звіт?

Цей звіт подають лише юрособи до Держслужби зайнятості. Як свідчить форма звіту – це регіональний чи базовий центр зайнятості, його філії (за наявності) незалежно від місцезнаходження. Отже, цей звіт можна подати до будь-якого зручного для відвідування центру зайнятості.

З 2018 року цей звіт подають підприємства, установи, організації з чисельністю штатних працівників від 8 осіб.

На фізосіб-роботодавців обов’язок надання такої інформації не поширюється!

Звіт про квоти доведеться подавати тільки в паперовій формі.

Строк звітування

Звіт подається до 1 лютого (останнім днем подання звіту за 2020 рік є понеділок 1 лютого 2021 р.).

Згідно з примітками до рядків звіту, рядки 01–03 заповнюють підприємства з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб, а рядок 04 та 05 – підприємства з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб. Рядок 06 звіту мають заповнювати всі підприємства незалежно від чисельності штатних працівників. 

Відповідальність за порушення

Згідно із листом Державного центру зайнятості від 25 березня 2014 р. № ДЦ-01-1816/0/6-14, перевірки на предмет подання інформації та правильності її заповнення не належать до компетенції державної служби зайнятості.

За неподання (несвоєчасне подання) цього звіту штрафні санкції не встановлені! Також не встановлена відповідальність за помилки у ньому.

Водночас органи Держпраці здійснюють нагляд та контроль за дотримання законодавства про зайнятість, з питань прав і гарантій щодо працевлаштування осіб, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та здійснення відповідних перевірок роботодавців.

Нагадаю, що згідно зі ст. 53 «Закону про зайнятість», у разі невиконання роботодавцем протягом звітного року встановленої квоти для працевлаштування, з нього стягується штраф у двократному розмірі МЗП, встановленої на момент виявлення порушення. У 2021 році з січня до листопада штраф складе 12 000 грн, з грудня – 13 000 грн.

Але сам звіт про квоти не містить розрахунку такого штрафу, адже з наведеної в ньому інформації не випливає, що заяви про прийом на роботу або скерування від центру зайнятості від певних категорій осіб юрособі подавалися. Тобто застосовується цей штраф лише за наслідками перевірок від Держпраці в разі виявлення такого порушення.

Віктор Мороз, начальник служби внутрішнього аудиту VolWest Group