Хочу відкрити свій бізнес!
Хочу відкрити свій бізнес!
2020-12-31

«Хочу відкрити свій бізнес!» – часто чути знайому фразу. Багато хто мріє відкрити власну справу і добре заробляти.

Власний бізнес може бути одним з найбільш корисних занять у житті людини. Як і в усіх хороших речей, тут є свої плюси і мінуси. Для деяких людей наявність власного бізнесу є єдиним способом заробітку. На думку інших, краще працювати на найманій роботі. Люди всі різні. Приміром, комусь хочеться відпрацювати вісім годин і повернутися додому, щоб не було ніяких турбот і немає бажання створювати або робити щось своє. Водночас інша людина не бажає працювати на найманій роботі і хоче відкрити свій бізнес, тримати все під контролем і додаткові турботи її не лякають . Обидва ці варіанти мають право на існування. Людині має бути комфортно в робочій обстановці, інакше вона будете нещасна і постійно отримуватиме стрес. Потрібно переконатися, що вибране правильне оточення для себе.

Для створення будь-якого бізнесу знадобиться перспективна бізнес-ідея. Якщо немає ідеї, неможливо відкрити прибутковий та ефективний бізнес. Де взяти бізнес-ідею? Можна провести «мозковий штурм», записати всі цікаві ідеї і вибрати найбільш підходящу. Крім того, потрібно подумати, що добре виходить робити і чи можна на цьому заробити.

Вибираючи бізнес-ідею, потрібно зважити, чи є гроші на старт бізнесу, чи треба брати кредит або шукати інвестора. Якщо грошей немає, потрібно шукати бізнес-ідею без вкладень або з мінімальним стартовим капіталом. Якщо є заощадження, можна розглядати різні варіанти ідей.

Після того як визначитися з бізнес-ідеєю і вирішити, який бізнесом хочете провадити, треба скласти бізнес-план. Бізнес-план – це докладний опис процесу реалізації бізнес-ідеї з усіма необхідними розрахунками. За допомогою бізнес-плану розраховують термін окупності бізнесу, визначають показники ефективності тощо. Крім того, бізнес-план буде путівником у процесі започаткування власної справи. Бізнес-план також стане в нагоді для пошуку інвесторів або отримання банківського кредиту.

Де взяти бізнес-план? Тут є три варіанти:

  • написати самостійно, прочитавши рекомендації щодо складання бізнес-плану;
  • знайти готові приклади бізнес-планів та відредагувати;
  • замовити бізнес-план у спеціалізованих фірмах.

Створивши бізнес, потрібно правильно управляти і розвивати його. Сучасний світ змінюється дуже швидко, тому потрібно йти в ногу з ним. Обов'язково треба аналізувати конкурентів, порівнювати свою продукцію або пропоновані послуги з іншими пропозиціями на ринку. Розвиватися і удосконалювати свій бізнес. Тільки тоді можна буде розраховувати на гарний прибуток.

Якщо є перспективна бізнес-ідея і бажання працювати, обов'язково можна стати успішним підприємцем. І не потрібно забувати, що, відкриваючи власну справу, треба нести велику відповідальність за її розвиток.

Розглянемо  плюси і мінуси власного бізнесу.

Почнемо з мінусів.

1. На початковому етапі потрібно багато часу і сили.

2. З’являться проблеми фінансування, якщо бізнес працює не стабільно.

3. Можливо доведеться багато працювати, зокрема і ночами.

4. Можуть знадобитися значні інвестиції: час та гроші.

5. Потрібно вміти адаптуватися до швидкозмінних ситуацій.

6. Час до часу бути в невизначеності.

7. Не можна просто відпрацювати вісім годин і повернутися додому, якщо є проблеми або важливі незавершені справи.

8. Збільшення відповідальності.

9. Немає жодних гарантій, що бізнес буде успішним.

10. Збільшення зобов'язань.

11. Можна почуватися самотнім, коли бізнес тільки на старті.

12. Якщо створити бізнес неправильно, працювати прийдеться самому по 16 годин на добу, коли в ідеалі бізнес повинен працювати сам.

Але якщо думка про відкриття власної справи не покидає і якщо не лякають мінуси, перераховані вище, то відкриття власного бізнесу може бути правильним рішенням. Якщо думки про велику відповідальність, наявність проблем, понаднормову роботу, відсутність постійних доходів лякають, у такому разі власну справу краще не відкривати і краще подумати про  поліпшення поточної ситуації на теперішній роботі.

Тепер перейдемо до плюсів.

Ось 10 причин, які повністю розкривають переваги власного бізнесу.

  1. Заробіток.

Працюючи за наймом, ми можемо виконувати свої обов'язки без особливої ​​мотивації. Коли ми працюємо на себе – ефективність результатів, а значить прибутку, залежить тільки від нас. Ми знаємо, що нашу роботу за нас ніхто не зробить. Це вчить нас зібраності, пунктуальності, відповідальності. Що більше сили і часу ми вкладаємо в роботу, то більше отримуємо прибутку. Все, що заробили – наше. Ніхто не позбавить премії і не відніме недостачу із зарплати. Дохід залежить від наших особистісних і професійних якостей.

      2. Можливість займатися улюбленою справою.

Переваги власного бізнесу не обійдуться без цього. Тому що ми вибираємо ту нішу бізнесу, яка нам до душі. Справа має бути цікавою щонайперше для нас самих. Це дозволить робити роботу добре, отримуючи задоволення від робочого процесу. Відсутність начальників і шкідливих колег дає хороший настрій та позитивно впливає на працездатність.

     3. Можливість самовдосконалюватися.

Якщо ми працюємо на себе, то шукаємо шляхи і можливості поліпшити знання, оскільки це дуже важливо для розвитку справи. Щоб підвищити свої навички в певній галузі, є багато способів. Можна читати відповідну літературу, шукати інформацію в інтернеті, відвідувати тренінги, брати участь у вебінарах. Нові знання допоможуть краще зрозуміти важливі моменти ведення бізнесу.

У роботі на себе перевіряються на міцність всі установки і цінності, які ми несемо за життя. Тут ти відчуєш і функцію самоконтролю, і креативність, і віру в себе, і довіру іншим. Ти зможеш подивитися на себе збоку і самостійно побачити всі сильні сторони та зони росту. Перевірити свою швидкість рішень і глибину підходу, відчути комплекс переживань та спробувати смак особистої перемоги. У наймі все це часто приховано за пеленою обов'язків, регламентів і незрозумілих процесів. Тут ти сам собі будуєш свій світ, та й відповідальність несеш тільки ти .

    4. Час для себе і своєї сім'ї.

Не потрібно більше відпрошуватися у начальства, якщо раптово захворіла дитина або в квартирі прорвало труби. Ви можете влаштувати собі вихідний, коли захочете і виїхати на відпочинок у будь-який період року. Ви самі плануєте свій робочий процес, тому часу на сім'ю і на свої інтереси у вас залишається більше.

    5. Ви – начальник.

Причому як для себе, так і для своїх підлеглих. Немає необхідності наймати на роботу тих, хто викликає у вас антипатію. Ви самі визначаєте своє оточення і розподіляєте коло обов'язків кожного співробітника. Бути одноосібним начальником – велика перевага, будь-яке рішення можна ухвалювати самостійно та автономно. Якщо ви найманий співробітник, то бувають ситуації, коли вигідніше і зручніше послатися на «зле керівництво», але робота на себе такої можливості не надасть.

       6. Стати вільним від обмежень.

Для багатьох перевагами власного бізнесу – це в першу чергу наявність свободи і відсутність рамок. У всіх фірмах існують встановлені правила для персоналу: дрес-код, тривалістьперерви, графік роботи, посадові обов'язки. Робота на себе виключає наявність жорстких рамок і обмежень. Природно, що у вас є обов'язки – їх ніхто не скасовував. Але розв’язувати робочі питання ви можете тоді, коли вам це зручно. Вибравши самостійний бізнес одного разу, відмовитися вже не зможеш. Робота на себе – це крутий, захопливий світ можливостей реалізації себе і свого призначення, нових зустрічей і нового, іншого життя. Так, саме призначення, а не тільки способу заробляння грошей.

      7. Право вибору ідеї для бізнесу.

Ви самі вирішуєте, чим хочете займатися. Немає цікавих ідей для відкриття свого бізнесу? Зверніться до франшизи. Купивши франшизу, ви заощадите час і гроші. При цьому ви отримаєте стійку бізнес-модель, унікальний продукт, вигідні умови. Ви знизите свої ризики та отримаєте чимало переваг перед конкурентами.

      8. Стати самодостатнім.

 Тепер немає потреби сподобатися всім і кожному. Ви знаєте собі ціну, впевненість стає вашою візитною карткою. Робота дає задоволення, зникає  нервове напруження і дратівливість. Робота на себе – це можливість самоствердитися і побачити нові горизонти. Тепер є до чого прагнути, ви бачите мету і йдете до неї впевненими кроками.

     9. Здійснення мрії.

Завжди мріяли помандрувати в іншу країну або навіть змінити місце проживання? Це можливо, важливо лише грамотно вибудувати бізнес. Ви поїдете на кілька місяців у подорож, але при цьому ваш дохід буде продовжувати рости. Управління бізнесом з-за кордону – це реально.

      10. Підвищення рівня життя.

Люди, що працюють за наймом, часто обмежені в коштах. Їм доводиться планувати сімейний бюджет і багато в чому себе обмежувати. Створивши свій бізнес, ви підвищите рівень життя, зможете дати своїм дітям гарну освіту. Звичайно, це відбудеться не відразу. Будуть потрібні час і сили, поки проект почне приносити прибуток. Але це того варте! Почавши свою справу, важливо не зупинятися. Хороший настрій і націленість на результат принесуть свої плоди. Спочатку може бути складно, будуть виникати труднощі. Але всі вони переборні, якщо вірити в свій успіх і діяти.

Коли ти працюєш на себе, то твоя зарплата залежить тільки від тебе самого. Швидкість заробляння грошей теж. Тобі більше не треба йти з простягнутою рукою до начальства і випрошувати премію, яку ти чесно заробив. При цьому вислуховуючи у відповідь «грошей немає, але ви тримайтеся». Хочеш більше – включив голову, піднатужився – отримав . Переваги власного бізнесу – це різні виходи на новий рівень життя. Щоб домогтися результатів, доведеться багато і наполегливо працювати, придумувати нові ідеї. Робота на себе – це завжди змагання як із самим собою, так і з конкурентами. Результат залежить від вас, тому потрібно діяти і ніколи не зупинятися на досягнутому.

Бути чи не бути власником своєї справи, вирішувати потрібно самостійно, це особисте рішення і лише сама людина може його прийняти. Потрібно знайти час для досліджень і роздумів, що краще.

Як сказав Джон Максвелл, американський оратор, пастор і письменник, який написав багато книг, у першу чергу присвячених лідерству: «Ти можеш прожити своє життя так, як тобі завгодно, але ти живеш тільки один раз!»

 

Дарія Гуковська, менеджер з маркетингу мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://nashkraj.ua/