Для чого нам управлінський облік
Для чого нам управлінський облік
2021-02-10

    Спочатку дайте відповідь на запитання: чи багато власників або ТОП-менеджерів вивчало підсумкову річну бухгалтерські звітність? Певно, що небагато. Переважно це ті, хто розбирається в бухгалтерії. Основна маса управлінців різного рівня в своїй роботі керуються аналітичними звітами, які висвітлюють саме ті показники, які необхідні для ухвалення зважених рішень.

    Але водночас управлінського обліку не існує без бухгалтерського. Бухгалтерський облік – це базис, а управлінський – надбудова. Управлінські дані уточнюють, доповнюють, коригують уже отримані дані бухгалтерського обліку. Різновидом управлінських звітів може бути консолідація різних форматів звітності. Тобто якщо бізнес є різноплановим і використовує для різних напрямків різні системи оподаткування, управлінський облік дасть змогу отримати цілісну картину ведення бізнесу.

    Управлінський облік має свою мету: надати своєчасну об’єктивну інформацію керівництву підприємства, за допомогою якої можна швидше та ефективніше досягти певних стратегічних цілей. Тобто користувачами управлінського обліку є внутрішні користувачі, на відміну від бухгалтерського обліку, де інформація призначена для зовнішніх користувачів, наприклад для податкових органів. Що ж нас не влаштовує в таких бухгалтерських даних? Насамперед це формування звітності без розподілу на центри відповідальності. Узагальнення всіх даних в одному звіті не дає можливість менеджерам оцінити якість роботи конкретного підрозділу чи працівника. Своєю чергою управлінські звіти не обмежені у кількості центрів формування звітних даних.

   Також цікавим у використанні управлінського обліку є те, що його показники не є уніфікованими. Кожен управлінець може придумати свій показник, який буде найповніше характеризувати ефективність діяльності саме його підприємства чи напрямку роботи. Хоча типові загальноприйняті показники теж мають широке застосування. Також не обмежується система ведення управлінського обліку. Якщо раніше управлінський облік часто вели за допомогою електронних таблиць, то тепер ІТ-спеціалісти пишуть спеціальні управлінські програми, «заточені» під специфіку різних видів бізнесу. Крім того, кожне підприємство може виділити для себе специфічні види доходів та витрат, які, як правило, не відокремлюються в бухгалтерії. Також можна як завгодно глибоко розгортати складові кожної статті витрат як по вертикалі (на підвиди доходів та витрат), так і по горизонталі (по центрах формування доходів та витрат).

    Крім того, дані управлінського обліку можна пришвидшити у часі, тоді як бухгалтерська звітність формується у суворо визначені терміни. Часто для ухвалення управлінських рішень використовують метод прогнозування результатів діяльності. До того ж якщо підприємство має вже напрацьовану історію статистичних даних, використовуючи ці дані та різні методи моделювання, можна отримати прогноз результатів із мінімальними відхиленнями.

     Іноді можна зустріти таке формулювання, як «виробничий облік». Це пов’язано з тим, що термін «управлінський облік» уживається не у всіх країнах світу. Наприклад, у Франції управлінський облік виступає як експлуатаційний (виробничий) облік , в Сполучених Штатах Америки аналогом управлінського обліку є контролінг. Найпоширенішим є визначення управлінського обліку, яке дали американський Інститут управлінських бухгалтерів і Міжнародна федерація бухгалтерів. Отже, управлінський облік – це процес виявлення, вимірювання, нагромадження, аналізу, підготовки, інтерпретації та передання інформації, що використовує управлінська ланка для планування, оцінки і контролю всередині організації та забезпечення відповідного підзвітного використання ресурсів.

     Спеціалісти, які формують управлінські дані, зайняті ще й в процесі планування діяльності. Це є ще однією відмінністю від бухгалтерського обліку, де планування діяльності не вимагається. Саме подальше порівняння фактичних даних із плановими дає змогу оцінити ступінь досягнення стратегічних цілей кожним конкретним підрозділом підприємства окремо. Також такий підхід дозволяє розробляти ефективні системи мотивації працівників залежно від досягнутих результатів.

   Крім фінансових показників, управлінські звіти можуть містити якісні показники, як-от сума реалізованої продукції на одного працівника підприємства на рік. Управлінська звітність може доповнюватись показниками фондовіддачі, рентабельності, оборотності товарних запасів, окупності інвестицій тощо.

    Саме тому керівники та ТОП-менеджери по закінченню року надають перевагу підсумковим фінансовим звітам, сформованим за допомогою прийнятої на підприємстві системи управлінського обліку.

 

Наталія Кондратюк, фінансовий директор мереж “Наш Край”|SPAR

Також читайте ПРО ЩО МОЖНА ДІЗНАТИСЯ З ВАШОЇ БАНКІВСЬКОЇ КАРТИ