Давайте поміркуємо, який напій найпопулярніший у світі – чай чи кава? Англійська кавова асоціація запевняє, що кава - "найпопулярніший напій". Загалом щодня споживають приблизно два мільярди чашок кави. Але не все так просто, як здається на перший погляд.
У двох найбільш населених країнах – Індії та Китаї – більшість людей вживають ароматний чай. Каві надають перевагу в Європі та Північній і Південній Америці , а чаю споживають на більшій частині Азії та в країнах колишнього Радянського Союзу. Порівнювати слід за літрами, оскільки у світі щороку за вагою вживають приблизно на 80% більше кави, а ніж чаю, на одну чашку потрібно лише 2 грами чаю, але 10 грамів кави. На основі таких математичних підрахунків можна зробити наступний висновок: "На одну чашку кави випивають три чашки чаю".
Все ж таки давайте розберемось , що таке чай і що таке кава…
Чай — один з найбільш поширених тонізуючих напоїв на Землі. Він має дуже приємні смакові властивості, сприятливо впливає на діяльність багатьох органів, втамовує спрагу, нормалізує обмін речовин. Його виготовляють з молодих верхівкових пагонів (флешей) вічнозеленої чайної рослини внаслідок її переробки. Залежно від технологічної схеми переробки чайного листа одержують чай чорний, зелений, жовтий і червоний. Найбільш поширений в Україні і в світі чай чорний і зелений.
Чай все ще досить популярний серед українських споживачів, хоч в нашій країні і не виробилося культове ставлення до цього напою, яке існує в Китаї, Японії або навіть в Англії. Все ж чашка гарячого чаю входить в щоденний раціон великої кількості співвітчизників, особливо в холодну пору року.
П'ють у нас як чорний, так і зелений чай, хоча відрізняються вони лише способом обробки однієї і тієї ж сировини. Вважається, що в зеленому зберігається більше корисних речовин чайної рослини.
Кава — це зерна плодів вічнозеленого кавового дерева, багатого ароматичними речовинами , хлорогеновою кислотою і алкалоїдом кофеїном. Плід кавового дерева ззовні нагадує вишню. Кава буває: натуральна смажена кава ( в зернах, мелена, мелена «по-турецьки» та мелена з цикорієм), натуральна кава розчинна (порошкоподібна, гранульована, сублімована) вищого, 1-го та 2-го сортів.На світовий ринок надходить кава американська, азійська і африканська. У розрізі цих груп вирізняють назви країн виробників або портів, які здійснюють експорт.
В світі існує два найпопулярніших види кавових зерен арабка і робуста:
- Арабіку вирощують на оригінальних кавових рослинах, які відкрили в Ефіопії. З плодів цих кущів виготовляють ароматну, м’яку ,витончену каву, яка є дорожчою і становить близько 70% всього світового виробництва.
- Робуста має вдвічі більший вміст кофеїну та дещо гіркіший присмак. Ці зерна здебільшого використовують для розчинної кави. Їх вирощують в Африці, Південно-Східної Азії в Індонезії , В'єтнамі,та у Бразилії.
А ось рейтинг кращих сортів кави по країні виробництва
- Неперевершеним лідером за якістю кавового зерна у світі є Бразилія. Це не дивно, оскільки тут видобувають найбільше кави в світі, а місцева арабіка представлена більш ніж 40 різними сортами.
- Гватемальську каву не так часто зустрінеш, оскільки розміри країни обмежують можливості врожаю. Однак серед гурманів знаходиться чимало тих, хто вважає кавові зерна з Гватемали найсмачнішими.
- Кенія – один з лідерів не тільки чайного, але і кавового промислу. Дивним чином Кенії вдається тримати на високому рівні якість обох продуктів. Кенійську каву відрізняють смородиновий присмак, невелика кислинка і висока якість.
4.Колумбія – ще один регіон, з якого експортується кращий сорт кави. Із зерен місцевого виробництва виходять більш легкі і фруктові кавові напої, ніж з бразильської або кенійської арабіки.
А у Вас який улюблений напій?))))
Юлія Кузьменко, керівник групи "Кондитер" мереж "Наш Край"|SPAR
За матеріалами ресурсу https://nashkraj.ua/